Erste elemző: Óvatos lépésekben haladhat a jegybank

Hírek2023. okt. 24.Növekedés.hu

A Monetáris Tanács mai ülésén a jegybank ezúttal 75 bázisponttal csökkentette az effektív kamatszintet, így holnaptól 12,25 százalékon az alapkamat. A lépés mértéke meghaladta az 50 pontos várakozásunkkal egybeeső elemzői konszenzust. Ezzel párhuzamosan a kamatfolyosó két széle is hasonló mértékben változott, így a jegybanki betéti kamat holnaptól 11,25, a fedezett hitel rátája pedig 13,25 százalékon áll - írja a mai kamatdöntéshez fűzött kommentárban Nagy János, az Erste Bank makrogazdasági elemzője.

Az indoklás szerint az erőteljes dezinflációs folyamat, valamint a külső sérülékenység mérséklődése tette lehetővé a mai lépést.

A jegybanki közlemény szerint a globális kockázatok és a nemzetközi befektetői hangulat volatilitása továbbra is óvatos és körültekintő megközelítést igényel majd a közeljövőben és ennek, illetve a beérkező adatoknak megfelelően hozza majd meg a döntéseit a hazai központi bank.

A szeptemberben pozitív tartományba lépő visszatekintő reálkamatszint emelkedhet az elkövetkezendő időszakban, ami az MNB értékelése szerint segítheti a további dezinflációt.

Bár a korábban beégett 100 pontos lépésközhöz képest visszafogottabb a mostani ütem, az óvatosság, fokozatosság elvének és az elfogadhatatlanul magas infláció szeptemberi hangsúlyozása alacsonyabb csökkentési mértékre engedtek következtetni.

A felsoroltak tekintetében valamelyest puhult a jegybanki kommunikáció. A következő hónapban is a mostanihoz hasonló, 75 pontos lépésre számítunk a mai bejelentések alapján - írja az elemző.