Európa fegyverkezik: megvan a rangsor, hol mennyit költenek hadászatra

Hírek2024. feb. 2.Növekedés.hu

GDP arányában a legtöbbet a görögök, a legkevesebbet az írek fordították fegyverkezésre, Magyarország a GDP 1,8 százalékával a középmezőnyben helyezkedik el - derül ki az Oeconomus Gazdaságkutató elemzéséből.

2022-ben az Európai Unió katonai kiadásai rekordszintet, 240 milliárd eurót értek el az Európai Védelmi Ügynökség (EDA) által közölt adatok szerint. Ugyanakkor az EU még mindig elmarad a NATO által kitűzött 2 százalékos védelmi költségvetési céltól, és nem éri el a globális nagyhatalmak szintjét - írja Sárdi Gergő, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatója az európai fegyverkezésről szóló elemzésében.

Magyarország kiemelkedő szerepet játszik a régióban, ahol a katonai eszközök beszerzése mellett a védelmi jellegű beruházások vonzásában is jeleskedik. Mindez hosszú távú exportlehetőségeket kínál a következő évtizedekben, mivel a védelmi beruházások iránti igény várhatóan továbbra is magas marad.

Az Európai Védelmi Ügynökség (EDA) legutóbbi 2022-es jelentése szerint az Európai Unió katonai kiadásai rekordszintű, 240 milliárd eurót értek el, amely 6 százalékos bővülést jelent az előző évhez képest.

Ez a növekedés a folyamatos előrehaladást tükrözi, hiszen már a nyolcadik egymást követő évben tapasztalható fejlődés a szektorban.

Ennek az összegnek a negyedét, mintegy 58 milliárd eurót, a védelmi beruházásokra szánták a tagállamok, amely elsődlegesen új felszerelések beszerzésére irányult.

Az EU-ban a védelmi kutatásra és fejlesztésre fordított kiadások 2022-ben 200 millió euróval csökkentek az előző évhez képest, így 3,5 milliárd eurót tettek ki az EDA adatai szerint - olvasható az Oeconomus elemzésében.

Más nemzetközi szereplők, nevezetesen az Egyesült Államok, Oroszország és Kína következetesen a gazdasági erőforrásaik nagyobb részét fordítják a védelmi ágazatra. 

Az európai NATO-tagállamok GDP-jének védelmi célú része 2008 óta 1,3 és 1,5 százalék között ingadozott, 2019-2022 időszakot vizsgálva pedig stabilan 1,5 százalékon állt.Az Egyesült Államokban a védelmi költések 2008 óta a GDP 3,3 és 5,2 százaléka között mozogtak, míg 2019-2022 között ez az arány átlagosan 3,5 százalékot ért el.

Ezzel szemben Oroszország még ennél is magasabb részarányt fordított védelemre, különösen az Ukrajna elleni 2022-es agresszió óta. Az adatok szerint Oroszország 2022-ben a GDP 4,3 százalékát költötte védelemre, ami jelentős bővülés az előző évi 3,6 százalékos adathoz viszonyítva. A vizsgált három éves időszakban pedig átlagosan a GDP 4,0 százalékát fordították erre a célra. Kína védelmi kiadásai viszonylag stabilak maradtak, a GDP 1,6 és 2,3 százaléka között mozogva, ami az ország növekvő gazdasági erejének tükrében értelmezhető.

2022-ben a kínai GDP-arányos védelmi kiadások enyhén, mindössze 0,1 százalékkal emelkedtek, 2019-2022 között pedig átlagosan 1,7 százalékot tettek ki - írja Sárdi Gergő kutató.