Év közepén jön csak az európai kamatvágás

Hírek2024. jan. 17.F. P.

Kissé lehűtötte a túl lelkes befektetőket az Európai Központi Bank (EKB) elnöke, miután már év eleji kamatcsökkentést vártak, melyet még 5 ilyen lépés követett volna idén. Kapkodni azonban nincs miért: az eurózóna alapkamata mindössze 4 százalék.

Christine Lagarde, az EKB elnöke is megszólalt Davosban, ahol a Világgazdasági Konferencián vesz részt. A Bloombergnek elmondta, hogy az örvendetesen csökkenő infláció miatt rendkívül erősek lettek a kamatcsökkentési várakozások, ami egészségtelen folyamat, hisz így félreárazás alakul ki a piacon. 

A jelenlegi árazások szerint a befektetők közel 150 bázispontos csökkenést várnak idén, ami 6 alkalommal történő 25 bázispontos vágást feltételezne, az alapkamat pedig 2,5 százalékra csökkenne.

Lagarde hangsúlyozta, hogy ezek teljesen irreális elvárások, ilyen gyors ütemet akkor sem fog diktálni az EKB, ha az inflációs adatok továbbra is kedvezőek maradnak.Ugyancsak irreálisnak nevezte, hogy már a közeljövőbeni kamatcsökkentést feltételez a piac, ezért közölte, hogy nagyjából az év közepén várható ez a lépés.

A kamatemelési ciklus nemrég fejeződött be, ráadásul igazán nem lett magas az alapkamat 4 százalékos szinten (az amerikai alapkamat ennél közel 150 bázisponttal magasabb).

Sietni ezért nincs ok, a komolyabb csökkentésre Lagarde szerint akkor kerül sor, ha már látszik, hogy a jegybanki cél, a 2 százalék fenntarthatóan elérhető, ezt pedig csak 2025-re várják.

Ráadásul a kamatcsökkentés mértéke összességében sokkal kisebb lesz, mint az emelés volt, hisz az induláskor az EKB alapkamata -0,5 százalék volt, most pedig nem valószínű, hogy negatív reálkamatot szeretnének a következő években, nem hogy negatív nominális kamatot.

Ha pedig az infláció a 2 százalékos cél környékén lesz, akkor vélhetően az EKB alapkamata sem lesz ennél alacsonyabb.