Ez a bor 103 ezer euró

Hírek2018. máj. 28.Növekedés.hu

 Kelet-Franciaországban rekord összegért, 103,700 euróért kelt el egy üveg, 1774-ből származó bor. A Vin Jaune (sárga bor) nevet viselő bort olyan szőlőből készítették, amelyet még XVI. Lajos uralkodása idején, a Kelet-Jura térségben szüreteltek le. A BBC honlapja szerint ugyanezen az árverésen ugyanebből a szüretből származó borért 76,250, egy harmadik üvegért pedig 73,200 eurót adtak. A három 87 cl űrtartalmú Vin Jaune palackot a Jura térség bortermelő vidékének szívében gazdálkodó Anatoile Vercel borász készítette.

A három üveg bor Vercel leszármazottjainak birtokában volt. Szakértők szerint a világ létező legidősebb borai közé tartoznak.
A vásárlók kanadai borkedvelők voltak, illetve valaki, aki gyakran vásárol bort a francia kapcsolatokkal rendelkező amerikaiak számára, közölte a Jura Encheres aukciós ház munkatársa, Brigitte Fenaux. „Nem hittem volna, hogy ezek a palackok ilyen drágán kelnek el. A legutóbbi rekord, 57,000 euró, 2011-ben született. A teremben néhány borász lelkesen tapsolt, igazán megindító volt” mondta Brigitte Fenaux.