Fontos együttműködési megállapodást kötött a Magyar Közgazdasági Társaság

Hírek2023. okt. 4.Növekedés.hu

Együttműködési megállapodást kötött az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem (EKKE) és a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) Egerben.

A régió felsőoktatása, a vállalati, vállalkozói szféra és a szakmai civil társadalom közötti együttműködés erősítése érdekében együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) és az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem (EKKE) szerdán Egerben. A megállapodást az egyetem részéről Pajtókné Tari Ilona rektor, az MKT részéről pedig Pleschinger Gyula elnök és Csontos Sándor, az MKT Heves Megyei Szervezetének elnöke látta el kézjegyével.

A 250 éves múltra visszatekintő Eszterházy Károly Katolikus Egyetem büszke örökségére, s emellett innovatív, 21. századi intézményként, országos hatású tudásközpontként stratégiai feladata, hogy reagáljon a jelen kor kihívásaira. Meghatározó a szerepe a régió felsőoktatásában, szakképzésében, kutatási-fejlesztési és innovációs tevékenységében és ezen keresztül a régió egészének gazdasági és társadalmi fejlődésében. Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem rektora kifejtette: az intézmény Gazdasági- és Társadalomtudományi Kara 12 szakon kínál magyar, illetve angol nyelvű képzést, a karon jelenleg közel 1000 hallgató folytatja tanulmányait. Pajtókné Tari Ilona hangsúlyozta: az egyetem oktatási keretrendszerének kialakításában fontos szerepet játszanak az akadémiai területen kívüli iparági és intézményi kapcsolatok, az üzleti életből származó valós inputok.

E munkában új partnere az egyetemnek az 1894-ben alapított Magyar Közgazdasági Társaság, a magyar közgazdák legrégebbi, legjelentősebb szervezete, amely a közgazdasági ismeretek terjesztését, a szakmai közélet fejlesztését, a közgazdászok általános érdekeinek képviseletét vállalta feladatául. A társaság elnöke, Pleschinger Gyula hozzátette: fontos missziójuk az ismeretek, jó gyakorlatok minél szélesebb körű terjesztése, s hogy fellendítsék az ifjúsági szervezetek munkáját. A társaságnak Heves vármegyében 1971 óta működik már helyi szervezete, amellyel hagyományosan jó szakmai kapcsolatot ápol az egyetem. Csontos Sándor, az MKT Heves Megyei Szervezetének elnöke az eseményen úgy fogalmazott: e nagy hagyományokkal bíró, közös munka biztos alapot ad arra, hogy sikeres legyen a jövőbeni együttműködés, ezt bizonyítja az is, hogy novemberi rendezvényüknek már az egyetem ad otthont.

A most megkötött megállapodás értelmében a jövőben lehetőség nyílik közös szervezésű konferenciák, szakmai, edukációs rendezvények, előadások megtartására. Az MKT vállalta, hogy igény esetén a gazdasági, pénzügyi és közgazdasági tudományos életből előadókat biztosít az EKKE szakmai konferenciáihoz, tanrendbe illeszkedő vagy tanórán kívüli előadásaihoz, szakmai programjaihoz, valamint előadási lehetőséget biztosít az egyetem oktatóinak. Az együttműködés keretében az EKKE vállalta, hogy igény esetén helyet és infrastruktúrát biztosít az MKT Heves Vármegyei Szervezete szakmai rendezvényeinek, előadásainak, továbbá segíti az MKT EKKE-hallgatókból álló Egri Ifjúsági Szervezetének újjáalakulását és működését az egyetemen.

Az aláírás alkalmából Pleschinger Gyula, az MKT elnöke megköszönte az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem oktatóinak és hallgatóinak a közreműködést a nemrégiben Egerben megrendezett, 61. Közgazdász-vándorgyűlés sikeres lebonyolításában, és jelezte, hogy az MKT a jövőben további egyetemekkel törekszik az egrihez hasonló együttműködési megállapodások aláírására.

A címlapi és a borítóképen Pajtókné Tari Ilona az EKKE rektora, az MKT részéről pedig Pleschinger Gyula elnök adják át egymásnak az aláírt megállapodást. Kép forrása: MKT