Gyenge ipari adatok érkeztek

Hírek2024. feb. 13.Növekedés.hu

Tavaly decemberben az ipari termelés volumene 13,7%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az adat az elemzői várakozásoknál gyengébb.

Munkanaphatástól megtisztítva a decemberi ipari termelés 8,7 százalékkal csökkent.

A jelentős eltérést a nyers adathoz képest az okozza, hogy ebben a hónapban kettővel kevesebb munkanap volt, mint 2022 decemberében. A feldolgozóipari alágak döntő többségében visszaesett a termelés, csupán három alág kibocsátása nőtt.A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a 2023. novemberinél 0,3%-kal kisebb volt.

2023-ban az ipari termelés volumene 5,5%-kal alacsonyabb volt, mint 2022-ben.A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 26%-át képviselő járműgyártás 9,0%-kal visszaesett az előző év azonos hónapjához mérten.

A közúti gépjármű gyártása 11,1, a közúti jármű alkatrészeinek gyártása 6,0%- kal csökkent.

  • A 10%-os feldolgozóipari súlyú villamos berendezés gyártása 23%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. A két legjelentősebb súlyú alágazat közül az akkumulátor, szárazelem gyártásának volumene 12,5, a villamos motor, áramfejlesztő, -elosztó, -szabályozó készüléké 41%-kal kisebb lett.
  • A feldolgozóipari termelés 9%-át adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 17,0%-kal visszaesett az előző év azonos hónapjához képest.
  • A két legnagyobb alágazat közül az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 28%-kal csökkent, míg az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 12,2%-kal nőtt.
  • A feldolgozóiparból 14%-kal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 10,4%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól, mindkét értékesítési irányban visszaestek az eladások.
  • Csupán három alágazatban nőtt a kibocsátás, 4,6 és 17,6% közötti mértékben. A legnagyobb (24%-os) súlyt képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 9,7%-kal visszaesett az előző év azonos hónapjához képest. A többi hét alágazatban 4,9 és 27% közötti mértékben csökkent a termelés, a legkevésbé az italgyártásában, a leginkább a gyümölcs-, zöldségfeldolgozás, -tartósításban.
  • Az előző hónaphoz hasonlóan a legerőteljesebben, 16,4%-kal a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás bővült, elsősorban belföldi értékesítése növekedésének köszönhetően, miközben exportja visszaesett.
  • A vegyi anyag, termék gyártásában is folytatódott a növekedés, decemberben 3,9%-kal emelkedett a kibocsátás.
  • A két közepes súlyú alág közül a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 21, a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártása 10,9%-kal visszaesett az előző év azonos hónapjához viszonyítva.
  • Az alágak közül a legnagyobb mértékben, 30%-kal a gép, gépi berendezés gyártása maradt el az egy évvel korábbitól, a csökkenésben a magas bázis is szerepet játszott.