Háború: Hatalmas orosz katonai veszteségek a déli fronton

Hírek2023. jún. 19.Sz.A.

A brit hadügyminisztérium információi szerint mindkét oldalon nagy véráldozattal jár az ukrán ellentámadás, de az oroszok Bahmut ostroma óta nem szenvedtek el akkora veszteségeket, mint most.

Moszkva továbbra is akadályozza a humanitárius segélyek eljuttatását az oroszok által elfoglalt területeken élő rászorulókhoz, a kohavkai gát felrobbantása után bajba kerülte lakossághoz – az ENSZ megállapítása szerint.

Denise Brown, az ENSZ ukrajnai koordinátora figyelmeztette, hogy a nemzetközi jog alapján nem lehet megtagadni a nemzetközi segélyeket a rászorulóktól – írja összefoglalójában a Guadian.

Oroszország rendelkezik elég motivációval és eszközökkel ahhoz, hogy megsemmisítsen egy víztározó gátat – derül ki az Associated Press összefoglalójából, amely felvételeket is tartalmaz drónokról és egyéb egyedi információkról. Többek között olyan fotókat is közöltek, amelyek a gáton álló, autóról szól, amely vélhetően robbanóanyagot tartalmazott, ráadásul orosz katonák tartózkodtak a gát, illetve a robbanás közvetlen közelében.

Az orosz védelmi minisztérium egyelőre nem reagált a hírügynökség által közölt információkra. 

A gát felrobbantása következtében elhunytak száma 16 főre emelkedett, és 31 főt eltűntként tartanak nyilván az oroszok által ellenőrzött területeken – kijevi és moszkvai források szerint. A víztározóból kiömlő víz hatalmas területeket öntött el dél-ukrajnai területeken, illetve az orosz haderő által elfoglalt településeken. A gátat június 6-án robbantották fel.

- Zaporizzsja megye déli részén egy falut, Pjatikatkit visszafoglalta az ukrán hadsereg, ami az ellentámadás óta a második terület, amit sikerült visszavenni. A település bevételét az orosz haderő is elismerte. A települést elfoglaló ukrán katonák orosz tüzérségi támadás alá kerültek – írja a Reuters.

- Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint több ukrán ellentámadást is sikeresen visszavertek az 1000 kilométer hosszú frontvonalon, az ukránok által elfoglalt települést nem említették.

- Volodimir Zelenszkij elnök szokásos esti videójában megdicsérte az ukrán haderőt, a nagyon hatékony ellentámadásokért Andijivka bányászváros közelében, amely az utóbbi időben az ellentámadás egyik központja lett. A város mellett egy kilométert nyomultak előre az ukrán katonák azelmúlt két hétben.

- Felgyorsítja az Ukrajnának szánt fegyverszállításokat az Európai Unió, a nagyobb kaliberű fegyvereket az év végéig megérkezhetnek – mondta el a Le Parisien napilapnak adott interjújában Thierry Breton iparügyi biztos.

- A brit védelmi minisztérium információi alapján továbbra is heves harcok dúlnak Zaporizzsja megyében, Donyeck térségében és Bahmut környékén. Mindkét oldalon nagy a veszteség, az orosz fél esetében Bahmut ostroma óta nem tapasztalt számú a veszteség. A brit információk szerint ennek ellenére viszonylag hatékony az orosz védelem a déli fronton.

- Az ukrán haderő lerombolt egy lőszerraktárat az oroszok által elfoglalt Heniheszk városában, Herszon megye déli részén – jelentette be vasárnap az odesszai katonai adminisztráció szóvivője.