Háború: Súlyos morális veszteség a Wagner-felkelés mérlege

Hírek2023. jún. 25.MTI/Sz.A.

A Jevgenyij Prigozsin vezette Wagner-katonák lázadásának hátterében az a törekvés állt, hogy az orosz védelmi minisztérium át akarta venni a zsoldoscsoport tagjainak szerződéseit július elsejéig, és a katonákkal már a minisztérium akart szerződni, de Prigozsin nem tudta jól felmérni a helyzetet.

A lázadás után a magánhadsereg tagjai valószínűleg az orosz védelmi minisztériummal írnak alá szerződéseket - írja elemzésében az International Studies of War (ISW) nemzetközi kutatóintézet.

A Guardian által szemlézett összegzés szerint Prigozsin ezért a saját politikai létezését érezte fenyegetve, ha kihúzzák alóla a katonái ellenőrzését, ezért kijátszotta az egyetlen kártyáját, és Moszkva ellen indult, abban bízva, hogy az orosz hadseregből többen is átállnak hozzá, de rosszul mérte fel a helyzetét.

A Wagner hadoszlop gyors előrejutásából arra lehet következtetni, hogy az akciót már korábban megtervezhették, sőt, amerikai titkosszolgálatok már két héttel ezelőtt kockázatként kezelték a lázadás veszélyét.

A Wagner csoporton belül a hadoszlop leállítása és a megállapodás miatt Prigozsin elveszthette a népszerűségét, mert elkerülhetetlenné vált a zsoldoscsoport egy részének betagozódása az orosz hadseregbe - véli az ISW. 

Az elemzés kiemeli, hogy a Kreml és az orosz nemzeti rendőrség nem tudott megfelelően reagálni a tegnap kialakult helyzetre, a Rosztovnál állomásozó orosz légvédelmet már korábban megbénította a Wagner-csoport, és Ramzan Kadirov csecsen hadúr segítségét kellett kérnie az orosz vezetnésnek.

Az orosz hadsereg azokkal a katonákkal ír alá szerződést, akik nem vettek részt a fegyveres felkelésben, és még az elején meggondolták magukat - jelentette be tegnap Dmitrikj Peszkov orosz elnöki szóvivő.

Tegnap az orosz haderő 11 rakétacsapásban visszavert több ukrán támadást is Kupianszk térségében - írta a TASSZ hírügynökség.

Az orosz külügyminisztérium értékelése szerint az összeesküvők Oroszország egységét akarták aláásni, a lázadás Oroszország külső ellenségeinek a kezére játszott. A fegyveres felkelést az orosz társadalom elítélte, és egyértelműen Vlagyimir Putyin elnök mellett állt ki.

Szombat hajnalra nyílt katonai konfrontációvá fajult a Jevgenyij Prigozsin vezette Wagner-csoport és az orosz védelmi minisztérium viszálya - állapította meg a tegnap kiadott helyzetértékelésében a brit katonai hírszerzés.

Rishi Sunak brit miniszterelnök szerint London egy ideje már nyomon követi az ukrajnai háborúból eredő oroszországi destabilizálódás jeleit. A brit kormány szombatra összehívta különleges helyzetekben ülésező tanácskozó testületét (COBRA).

A londoni védelmi minisztérium által ismertetett hírszerzési tájékoztatás szerint a Wagner magánhadsereg egységei legalább két helyszínen átléptek a megszállt ukrajnai térségekből Oroszország területére, és szinte bizonyos, hogy Rosztov-na-Donuban biztonsági szempontból kulcsfontosságú létesítményeket foglaltak el.

Ezek között van az ukrajnai orosz katonai műveleteket irányító központ is.

A Wagner további alakulatai a Voronyezsi területen vonultak észak felé, és ugyancsak szinte bizonyosra vehető, hogy céljuk Moszkva elérése - áll a brit katonai hírszerzés szombati elemzésében.

A szolgálat értesülése szerint "nagyon korlátozott" azoknak a bizonyítékoknak a köre, amelyek a Wagner és az orosz biztonsági erők közötti összecsapásokra vallanak. A brit katonai hírszerzés azt valószínűsíti, hogy az orosz alakulatok némelyike passzív maradt és aláveti magát a Wagner utasításainak.

A helyzetértékelés szerint a válság további fejlődési irányát a következő órákban az orosz biztonsági erők, különösen az orosz nemzeti gárda lojalitása határozza meg döntő mértékben.

A brit katonai hírszerzés szerint az utóbbi időkben ez a legjelentősebb kihívás az orosz állammal szemben.

Rishi Sunak brit miniszterelnök a BBC brit közszolgálati televízió vasárnapi politikai magazinműsorának adott interjúban - amelyből a BBC néhány részletet már szombaton ismertetett - kijelentette: a brit kormány egy ideje figyeli "Oroszország illegális ukrajnai háborújának potenciálisan destabilizáló hatásait".

Sunak közölte: erről egyelőre többet nem kíván mondani, de Nagy-Britannia kapcsolatban áll szövetségeseivel, és ő még a nap folyamán több szövetséges ország vezetőivel személyesen is konzultál.
A brit miniszterelnök felszólította a konfliktus érintettjeit a felelősségteljes magatartásra és a polgári lakosság védelmére.

Szombat délután ülést tartott a brit kormány különleges helyzetekben összehívott tanácskozó testülete (COBRA). Az értekezleten James Cleverly külügyminiszter elnökölt, akit a Downing Street szóvivőjének beszámolója szerint tájékoztattak a rendelkezésre álló összes információról.

A londoni miniszterelnöki hivatal illetékese hozzátette: az ülés egyik központi témája azoknak a brit állampolgároknak a sorsa volt, akik jelenleg is Oroszországban tartózkodnak.

Rishi Sunak a BBC-interjúban hangsúlyozta: a brit külügyminisztérium hosszú ideje érvényes útmutatása "nyilvánvaló okokból" mindenkit eltanácsol Oroszország felkeresésétől.