Háború: az oroszok bevetették a pusztító rakétarendszerüket - lecsaptak egy légióra

Hírek2023. ápr. 25.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 425-dik napján:

- Iszkander rakétarendszerrel mértek csapást az orosz erők az ukránok oldalán harcoló "georgiai légió" állására a donyecki régióban lévő Kosztyantyinivkában, amelynek következtében mintegy hatvan "zsoldos" életét vesztette, további húsz pedig megsebesült - jelentette ki hétfőn Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

A tábornok szerint Bahmutban az orosz rohamegységek tüzérségi és légi támogatással, a szárnyakon légideszantosok által biztosítva folytatták a harci cselekményeket. Közölte, hogy Bogdanivkánál vereséget mértek a Bahmut irányában elindított ukrán tartalékosokra.

- Kirillo Budanov, az ukrán hírszerzés vezetője szerint Oroszország Bahmutot leszámítva minden harci területen védekezésre kényszerült.

- Az ukrán hatóságok szerint az orosz erők "erőszakkal evakuálják" a civileket a Herszon régió megszállt részein.

- "Az Ukrajna elleni orosz agresszió nem az első orosz puskalövéssel kezdődött, tisztelt Konferencia, hanem azzal, amikor az orosz politika kétségbe vonta az ukrán nemzet létét, az ukrán nyelvet és az ukrán nemzeti kultúrát. Ebben a kérdésben mi, az Európai Unió minden tagállama, Ukrajna mellé álltunk" - fejtette ki a magyar Országgyűlés alelnöke.

"Mindezzel szemben - emlékeztetett Jakab István -, nem 2022. február 24. óta, hanem 2015 óta Ukrajna, szembe menve az általa vállalt nemzetközi kötelezettségekkel, jogfosztó törvényekkel és állami politikával kétségbe vonja

a területén élő, sérülékeny nemzeti közösségek létét, az ukrajnai nemzeti közösségek nyelvét, kultúráját és ezzel a létüket".

- A Nyugat meg fogja sokszorozni beavatkozási kísérleteit a közelgő 2024-es oroszországi elnökválasztásba - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő hétfőn újságíróknak.

- Előremutató az Európa Tanács azon döntése, hogy olyan széleskörű nemzetközi egyezményt kíván elfogadni, amely az ukrajnai háborúban elkövetett bűncselekmények elkövetőinek büntetlenségét kívánja elkerülni - jelentette ki az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke Németh Zsolt.

- Az orosz ellenőrzés alá került területek több településéről jelentettek a helyi hatóságok ukrán tüzérségi támadást.

- Ukrajna az európai értékeket és az európai közösséget választotta, s ezért a választásáért most a lehető legmagasabb árat fizeti: Oroszország háborút indított Ukrajna ellen - jelentette ki Ruszlan Sztefancsuk, Ukrajna Legfelsőbb Tanácsának elnöke.

- Háborús hangulat uralkodik az Európai Unióban, a tagállamok döntő többsége még több pénzért, még gyorsabban, még több fegyvert szállítana Ukrajnának, miközben a békepárti szereplők súlyos támadás alatt állnak - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Luxembourgban.

- Lezuhant egy amerikai motorral felszerelt, mintegy százkilós pilóta nélküli repülőgép a Moszkva megyei Noginszk közelében - közölték hétfőn orosz hírügynökségek biztonsági szolgálatokra hivatkozva.