Háború: az oroszok csapdát állíthattak az ukránoknak

Hírek2022. nov. 4.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 253-dik napján:

- Natalia Humeniuk, az ukrán déli katonai parancsnokság szóvivője szerint a Herszon régióban az oroszok visszavonulást színlelnek, ám könnyen lehet, hogy valójában csapdát akarnak állítani az ukránoknak.

Humeniuk szerint az inváziós haderő azt a benyomást kelti, mintha a térség települései elhagyatottak lennének, ám valójában utcai harcokra készülhetnek.

- Lloyd Austin, az Egyesült Államok védelmi minisztere úgy véli, hogy az ukrán erők képesek visszafoglalni Herszont.

- A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség három ukrán helyszínt is átvizsgált Kijev kérésére és egyelőre úgy látják, hogy azok az orosz vádak, amelyek szerint Ukrajna "piszkos bombát" akar bevetni, nem megalapozottak.

- Ukrajna „deportálásnak” és „háborús bűnnek” minősítette a keleti területeken a lakosság kényszerű áthelyezését. Az oroszok szerint Herszonban azért kellett áttelepíteni 70 ezer civilt, mert fent áll a veszély, hogy a közeli vízerőmű károsodni fog a harcok miatt és katasztrófát idéz elő a térségben.

- A zaporizzsjai atomerőművet ismét lekapcsolták az elektromos hálózatról, miután az orosz csapások megrongálták a megmaradt nagyfeszültségű vezetékeket - közölte a létesítményt üzemeltető ukrán Energoatom.

- Újabb hadifogolycserére került sor, melynek köszönhetően 107 ukrán katona szabadulhatott ki az orosz fogságból – erősítette meg Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Mint elmondta: „Sokan közülük súlyosan megsebesültek”.

- Vlagyimir Putyin elrendelte, hogy a szerződéses orosz katonák és a mozgósított személyek átváltva kapjanak 1,3 millió forintnyi egyszeri kifizetést.

A múlt héten Moszkva közölte, hogy a 300 ezer tartalékos „részleges mozgósítása” véget ért.

- Volodimir Zelenszkij megerősítette, hogy nem fog részt venni a soron következő G20-csúcson, ha Vlagyimir Putyin is ott lesz a konferencián.

- A francia védelmi miniszter szerint országa tovább erősíti jelenlétét a NATO romániai harccsoportjában és hamarosan vadászrepülőgépeket is küld Romániába.

- Oroszország szigorúan tartja magát ahhoz az alapelvhez, mely szerint egy nukleáris háborút nem lehet megnyerni és soha nem is szabad megvívni,

és a maga részéről nem kíván nukleáris fegyvereket bevetni - mondta csütörtökön Oroszország londoni nagykövete.

- Február 24. óta az ukrán erők kétszer annyi orosz repülőgépet semmisítettek meg, mint amennyit az afganisztáni háború tíz éve alatt a szovjet hadsereg elveszített - jelentette ki Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka

- Hat hajó indult el gabonával Ukrajna fekete-tengeri kikötőiből azóta, hogy Oroszország szerdán felújította részvételét a gabonakiviteli megállapodásban - mondta el Hulusi Akar török védelmi miniszter.