Háború: Moszkva meghunyászkodott a Fekete-tengernél?

Hírek2022. nov. 3.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 252-dik napján:

- A török ​​elnök, Recep Tayyip Erdoğan azt mondta, hogy az Ukrajnából származó gabonaexport orosz jóváhagyással vagy anélkül, de folytatódni fog a Fekete-tengeren. Úgy tűnik ez az érv Moszkvát is meggyőzte. Vlagyimir Putyin ugyanis kijelentette, hogy Moszkva újra csatlakozik az ukrán gabonaexportot segítő megállapodáshoz.

Bár fenntartja magának a jogot, hogy szükség esetén visszalépjen.

- Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij üdvözölte Moszkva lépését. Mint kijelentette: „A Kreml biztonsági garanciákat követel Ukrajnától. Ez egyrészt az orosz agresszió kudarcát mutatja, másrészt azt, hogy mennyire erősek vagyunk, amikor egységesek maradunk”.

- Az Egyesült Államok is üdvözölte a megállapodás visszaállítását. Ned Price a külügyminisztérium szóvívője méltatta az ENSZ és a török ​​közvetítőket, de azt is leszögezte, hogy a megállapodást „még ebben a hónapban meg kell újítani”. Antony Blinken külügyminiszter megköszönte Törökország erőfeszítéseit.

- A Fehér Ház vádjai szerint Észak-Korea titokban „jelentős számú” tüzérségi lövedéket szállított Oroszországnak. John Kirby, az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője azt mondta, hogy a sejtésük szerint Észak-Korea igyekszik azt a látszatot kelteni, mintha a fegyverszállítmányaikat közel-keleti vagy észak-afrikai országokba küldenék, pedig valójában Moszkvát támogatják.

- Oroszország kijelentette, hogy a nukleáris hatalmak közötti összecsapások elkerülése Moszkva legfontosabb prioritása. Az orosz külügyminisztérium szerint attól tartanak, hogy az öt deklarált atomhatalom „egy közvetlen fegyveres konfliktus szélén” billeg. Úgy vélik:

a nyugatnak fel kell hagynia a „nukleáris provokációk ösztönzésével, amelyek katasztrofális következményekkel járhatnak”.

- Putyin az orosz haderőnél a fegyverek korszerűsítését sürgette. „Fontos, hogy aktív verseny alakuljon ki a gyártók és a fejlesztők között” – mondta.

- A Herszon régióban folytatódik a lakosság evakuálása. Az ukrán hadsereg szerda este kiadott közleménye szerint a megszálló erőkkel együttműködő lakosok távoztak a térségből.

- Moszkva bekérette a brit nagykövetet, mivel az állításuk szerint a szevasztopoli dróntámadásban az Egyesült Királyság szakemberei is részt vettek.

- Oroszország szerint Ukrajna és az Egyesült Államok olyan „katonai biológiai” tevékenységeket folytatnak, amelyek megsértik a biológiai fegyverek használatát tiltó egyezményt. A vádak kivizsgálásához létre akartak hozni egy bizottságot, de az ENSZ Biztonsági Tanácsa elutasította a kérésüket.

- Spanyolország újabb katonai segélycsomagot ad Ukrajnának, amely Aspide típusú légvédelmi rakétarendszerhez tartozó akkumulátort, Hawk légvédelmi rendszereket, páncéltörő rakétarendszereket, egyéb fegyvereket és a hozzájuk tartozó lövedékeket tartalmaz.

- A NATO kelet- és közép-európai erőinek létszáma két és félszeresére nőtt, jelenleg több mint 30 ezer katonát számlál, a közeljövőben pedig még növekedhet - jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter.