Háború: az oroszok már az ukrán offenzívától tartanak

Hírek2023. márc. 8.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 377-dik napján:

- Jevgenyij Prigozsin, a Bahmut ostromában kulcsszerepet jásztó Wagner katonai orosz magánvállalat alapítója közölte, hogy az ukrán hadsereg ellentámadásra készül a város térségében, amihez csapatokat vont össze Szlovjanszkban, Sziverszkben, valamint Csasziv Jar és Kosztyantyinivka környékén.

- Újabb fogolycserét hajtott végre Ukrajna és Oroszország, aminek köszönhetően 130 ukrán katona térhetett haza - közölte kedden Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője.

- Az ukrán csapatok meghiúsították az orosz erők újabb támadásait a Donyeck megyei Bahmutnál - közölte az ukrán vezérkar kedd esti harctéri helyzetjelentésében. Szerhij Cservatij, az ukrán keleti erők szóvivője egy tévéműsorban arról beszélt, hogy az orosz hadsereg újabb veszteségeket szenvedett a Bahmutért vívott csatákban, az elmúlt nap során 244 orosz katona halt meg, további 315 pedig megsebesült.

"Az ellenség már tartalékokat keres a kimerült csapatok pótlására" - állította.

- A Donyeck megyében található Bahmutban az ottani heves harcok ellenére maradt néhány ezer lakos és néhány tucatnyi gyerek - közölte kedden egy tévéműsorban Irina Verescsuk, az ideiglenesen megszállt területek reintegrációjáért felelős miniszter.

- Bahmut város elfoglalása megnyitja az utat a támadás előtt az ukrán védelem belseje felé - jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter.

- NATO-bővítés folyamatának befejezése kiemelten fontos a katonai szövetség számára; Finnország és Svédország meghívása a szövetség tagjai közé azt üzeni, hogy a NATO szerint minden nemzetnek joga van megválasztania, milyen úton kíván haladni - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.

- Moszkva figyelmet fordít Pekingnek az ukrajnai rendezéssel kapcsolatos elképzeléseire - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden újságíróknak. "Egy olyan nagy, gigantikus, erős és tekintélyes ország, mint Kína, nem teheti meg, hogy ne szólaljon meg azokban a kérdésekben, amelyek a globális napirend élén szerepelnek.

Nagy figyelmet fordítunk minden olyan véleményre, amelyet Pekingből hallunk a kollégáinktól" - mondta Peszkov.

- A Bahmutért folyó harcokban eddig úgy 20-30 ezer orosz katona halt meg és sérült le, nyugati becslések szerint.