Háború: az ukránok bekeríthetik az egyik elfoglalt várost

Hírek2023. júl. 27.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 518-dik napján:

- Az ukrán erők két hónapnyi kimerítő, fokozatos térnyerés után fokozták ellentámadásukat, és újabb támadást indítottak az ország déli részén, miközben egyre közelebb kerültek Bahmut városához. Az ukrán hadsereg több ezres erősítést küld az orosz védelem egy vélt gyenge pontjára, a Zaporizzsja régióba.

Ukrajna megkísérli Bahmut részleges bekerítését is, északról és délről nyomulva.

- Az ukrán biztonsági szolgálat vállalta a felelősséget a tavaly októberben történt krími hídrobbantásért.

- Az EU bejelentette a haditechnikai eszközök és repülőgép-alkatrészek Fehéroroszországba irányuló exportjának tilalmát.

- Ukrajna idén 1 milliárd dollárt költ hazai dróngyártásra.

- Az orosz fegyveres erők állítása szerint csapást mértek egy ukrán üzemanyagraktárra és kiképzőközpontra Donyeckben.

- A NATO szerdán közölte, hogy fokozza a megfigyelést és a felderítést a Fekete-tenger térségében, többek között repülőgépekkel és drónokkal, miután Oroszország nem hosszabbította meg az ukrán gabonát szállító hajók biztonságos áthaladását garantáló megállapodást.

- Hazaárulással gyanúsították meg Vadim Rabinovics, mandátumától már korábban megfosztott volt ukrán parlamenti képviselőt, a betiltott Ellenzéki Platform - Az Életért elnevezésű párt egyik vezető politikusát - közölte szerdán az ukrán Állami Nyomozó Iroda.

- Ukrajna megkapta a szükséges eszközöket légvédelmi rendszerének megerősítéséhez - közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán a Telegramon.

- Andrij Kovaljov, az ukrán vezérkar szóvivője szerdai kijevi sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy az ukrán csapatok harctéri sikereket értek el a Donyeck megyei Sztaromajszke térségében, és megszilárdították pozícióikat az elért vonalakon.

Eközben az orosz erők sikertelenül próbálkoztak a Zaporizzsja megyei Robotine településtől északkeletre elvesztett állásaik helyreállításával.

- Benyújtotta lemondását parlamenti mandátumáról Jurij Arisztov, a Volodimir Zelenszkij elnök mögött álló, kormánytöbbséget alkotó Nép Szolgája párt képviselője, miután újságírók a Maldív-szigeteken látták július közepén egy ötcsillagos szállodában - hozta nyilvánosságra Ruszlan Sztefancsuk házelnök a Facebookon.

- Moldova 45 orosz diplomatát és nagykövetségi alkalmazottat utasított távozásra "számos barátságtalan cselekedet miatt" - közölték szerdán tisztviselők.