Háború: az ukránok bevetették a fő csapásmérő erőiket - a haderejük előrenyomult keleten

Hírek2023. aug. 17.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 539-dik napján:

- Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja megye Moszkva által kinevezett igazgatási főtanácsának tagja a Telegram-csatornáján azt írta, hogy miközben a régióban a szemben álló felek megpróbálják elragadni egymástól a stratégiai kezdeményezést, az ukrán hadsereg harcba vetette a két hónapig tartalékolt fő csapásmérő erőit.

- Az ukrán erők visszavették az orosz csapatoktól a donyecki régióban található Urozsajne települést - jelentette be szerdán Hanna Maljar ukrán védelmi miniszterhelyettes. 

"Urozsajne felszabadult. Katonáink megerősítik a védelmi vonalakat a településnél. Az offenzíva folytatódik" - írta Maljar a Telegramon.

- Egy magas rangú NATO-tisztviselő bocsánatot kért és pontosította megjegyzéseit, egy nappal azután, hogy nyilvánosan azt mondta, hogy Ukrajna területeket adhatna át Oroszországnak a NATO-tagságért és a háború befejezéséért cserébe.

Stian Jenssen, a Nato főtitkárának kabinetfőnöke így nyilatkozott: "Az erről szóló kijelentésem egy nagyobb vita része volt a lehetséges ukrajnai jövőbeli forgatókönyvekről, és nem így kellett volna fogalmaznom. Hiba volt".

- Az orosz védelmi minisztérium szerdán közölte, hogy három ukrán drónt lőttek le Moszkvától délnyugatra, ami a legutóbbi a főváros közelében végrehajtott légitámadások sorában.

- Az orosz hatóságok megtagadták Eva Hartog holland újságírónő vízumának meghosszabbítását, aki 10 éve él és dolgozik az országban, és hat napot adtak neki, hogy elhagyja Oroszországot - írta szerdán megjelent rovatában.

- Az Egyesült Államok szerdán külügyminisztériumi közleményben ítélte el Oroszország folyamatos támadásait Ukrajna gabona-infrastruktúrája ellen.

- Ukrajna idén ősszel és télen nem fog tudni amerikai gyártmányú F-16-os vadászrepülőgépeket üzemeltetni - közölte szerdán késő este az ukrán televízióval Jurij Ihnat, a légierő szóvivője.

- A Kupjanszknál támadó orosz rohamosztagok javítottak helyzetükön az arcvonalon - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a szerdai hadijelentést ismertetve. A tábornok több visszavert ukrán támadásról számolt be, amelyek során, mint mondta,

a frontvonalon 730-nál több ukrán katona esett el, közülük a legtöbben, mintegy 250-en a Donyeck környékén vívott harcokban.

- Az orosz hadsereg szerdán egy újabb dróntámadással ismét üzemképtelenné tette a dunai Reni kikötőt - mondta el Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja megye Moszkva által kinevezett igazgatási főtanácsának tagja.

- Olekszandr Prokugyin, a déli Herszon megye kormányzója közölte, hogy az orosz erők ismét támadták a megye székhelyét és a régiót. Beszámolója szerint Herszon városában három, a régió más részében két helyi lakos sebesült meg a támadásokban.

Herszonban az orosz erők eltaláltak egy oktatási intézményt és egy kórházat - emelte ki.

- Fel kell készülni arra, hogy Fehéroroszországból provokatív lépéseket tesznek a migrációval és a Wagner orosz magánhadsereggel összefüggően, e témában szoros lengyel-lett együttműködésre van szükség - jelentette ki Edgars Rinkevics lett elnök szerdán Varsóban.

- A litván kormány úgy döntött, hogy augusztus 18-tól ideiglenesen bezár kettőt a hat fehéroroszországi határátkelője közül - számolt be szerdán az LRT litván közmédia.