Háború: Drón- és rakétazáporral vágtak vissza az oroszok

Hírek2023. aug. 6.Sz.A.

Az ukrán légvédelem szerint 70 drón, rakéta és hiperszonikus rakétatámadás érte Ukrajnát a Fekete-tengeri orosz hajót ért pénteki ukrán dróntámadás megtorlásaként szombat éjjel. A támadásban iráni Kindzsal drónokat is bevetettek, a célpontok között Kijev is szerepelt - írja a Guardian hadiösszefoglalója.

Az ukrán légvédelem szerint a 40 cirkálórakéta közül 30-at megsemmisítettek, a Sahed tipusú drónokból mind a 27-et hatástalanították még a levegőben.

Nem tisztázott, milyen károkat okozott az a tíz rakéta, amelyet nem sikerült a levegőben lelőnie az ukrán légvédelemnek.

Oroszország még korábban visszavágást helyezett kilátásba, amiért ukrán dróntámadás érte a Fekete-tengeri orosz flotta egyik hajóját pénteken a Krím-félszigettől nem messze.

Az orosz külügyminisztérium szóvivője szerint az ukránok támadását nem lehet válasz nélkül hagyni, és a támadás kitervelőit és végrehajtóit megbüntetik.

Az ukrán haditengerészet vezetői szerint egyetlen orosz kikötő sincs biztonságban, miután Oroszország nem volt hajlandó meghosszabbítani az ENSZ és Törökország közvetítésével létrejött orosz-ukrán gabonakiviteli alkut, amely a Fekete-tengeren biztosított szabad folyosót a gabonaexportnak.

A Reuters beszámolója szerint Donyeck városában az egyetem épületét érte ukrán rakétatámadás, az épület faszerkezetű teteje kigyulladt. Orosz források szerint a támadás során kazettás bombákat is bevethetett az ukrán hadsereg, ezt független források nem igazolták vissza.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint Harkiv régióban egy vérellátó állomást ért orosz találat, több halott és sebesült van. Az orosz bomba az orosz határtól nem messze fekvő Kupianszk központját találta el.