Háború: Egy nagy orosz városra mértek csapást az ukránok

Hírek2023. szept. 25.Sz.A.

Kurszkot drónokkal támadta az ukrán haderő, miközben Bahmut körül tovább zajlanak a heves összecsapások.

- Ukrajna egész területén légiriadót rendeltek el lehetséges drón- és rakétatámadások miatt vasárnap koradélutántól – írja napi hadiösszefoglalójában a Guardian. Robbanásokról számoltak be Krivji Rih és Odessza városában is.

- Két ember életét vesztette, amikor Herszon városára mért tüzérségi csapást az orosz haderő.

- A régió vezetője szerint legalább nyolcan megsebesültek az orosz táadásban. Az ukrán csapatok az orosz haderő déli és keleti előre nyomulását próbálják eközben kivédeni.

- Az ukrán haderő vezérkara közölte, hogy több orosz támadást is visszavertek Bahmut közelében.- Az orosz erők megpróbálták biztosítani a feladott állásaikat Kliscsijivka falunál, de az akció nem sikerült – írja az ukrán vezetőség.

- Ukrán dróntámadások érték Kurszk városát, egy drón egy hivatal épületét talált el, amelynek a teteje kiégett. A kurszki tűzijátékot a támadás miatt törölni kellett, a városban több robbanásról is beszámoltak.

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök állami kitüntetésbne részesített két lengyel önkéntest Lengyelországban szombaton. Nem került sor azonban hivatalos politikai tárgyalásokra az ukrán és a lengyel vezetők között, mert az utóbbi hetekben megromlott a két ország közötti kapcsolat az ukrán gabonaimport lengyel tilalma miatt.

- A brit védelmi minisztérium közlése szerint az orosz kőolaj kivitel felfüggesztése tovább csökkenti a világpiaci kínálatot, és a legnagyobb hatással azokra az országokra lehet, amelyek a leginkább függenek az orosz olajtól. Helyi szinten több helyen is kialakulhatott benzin- és dízelhiány Oroszországban az utóbbi hetekben.

- Ferenc pápa kijelentette, hogy a fegyvergyártó ipar a fő felelőse az ukrán emberek szenvedésének az Oroszországgal vívott háború során. A pápa szerint nem lehet megígérni fegyvereket, aztán visszatartani a szállításokat.

Az AP jelentése szerint a pápa Lengyelország legutóbbi kijelentésére reagált, miszerint visszatartja a korábban ígért fegyverszállítmányokat. Ferenc pápa Marseilles-ben tett látogatást, majd visszatért Rómába, a repülőn adott rövid interjút a hírügynökségnek.

- Kijárási tilalmat rendelt el Donyeck megye kormányzója éjjel 11-től hajlali négyig hétfőtől péntekig – jelentette a Reuters.

Az oroszok által elfoglalt megyében a kormányzó megtiltotta a gyülekezést, tüntetéseket és tömeges rendezvényeket is.- Az Európai Bizottság újabb pénzügyi segélycsomagot küld Ukrajnának, ezúttal 1,5 milliárd euró értékben. A bizottság összesen 18 milliárd euró segélycsomagot ajánlott fel Ukrajnának, melyből Kijev eddig 12 milliárd eurót kapott. A segélyt elsősorban a közfeladatok ellátására fordítják: az államigazgatás, az iskolák és kórházak működtetésére, állami alkalmazottak bérére, nyugdíjakra, valamint a menekültek elszállásolására.