Háború: Elindultak a nyugati tankok Ukrajna felé

Hírek2023. szept. 9.Sz.A.

A Leopárd 1-es tankokat Dánia, Hollandia és Németország küldi Ukrajnának.

Orosz rakétatámadás érte Krivji Rih városát Közép-Ukrajnában, a támadás egy rendőrőrsöt talált el, egy rendőr életét vesztette, és többen megsérültek – írja a Guardian napi haditudósítása.

- Az egész épület megsemmisült, és sok embert a romok alól kellett kimenteni. A régió vezetője szerint összesen negyven fő sérült meg a támadásban, amely Volodimir Zelenszkij szülővárosát érte.

- Herszon megyét is rakétákkal lőtte az orosz hadsereg pénteken, egy eber életét vesztette, négyen megsérültek.

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy a jelenleg rendelkezésre álló információik szerint Vlagyimir Putyin felelős Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezér haláláért. Zelenszkij ugyanakkor nem támasztotta alá a kijelentését bizonyítékokkal. Az ukrán elnök szerint Putyin meggyengült. Arra kérte a nyugati szövetségeseket, hogy gyorsítsák fel a fegyverszállítmányokat, mert azok lassú beérkezése hátráltata az ukrán ellentámadást.

- Brit katonai és biztonsági szolgálatok monitorozzák a Fekete-tenger térségét, hogy elrettentsék az orosz haderőt a fejlődő országokba ukrán gabonát szállító kereskedelmi hajók megtámadásától – közölték brit kormányzati források.

- A Dánia, Hollandia és Németország által felajánlott első 10 Leopárd 1-es tankok elindultak Ukrajnába – jelentették be dán katonai vezetők.

- Ukrajna elítélte az Oroszország által elfoglalt ukrajnai területeken megrendezett népszavazást, melyet Donyeck, Zaporizzsja, Luhanszk és Herszon megyében tartottak.

- A választásokat "csalásnak" és illegitimnek nevezte Anthony Blinken amerikai külügyminiszter is.

- Charles Michel, az Európai Tanács elnöke kijelentette, hogy Oroszországnak azonnal fel kell hagynia az ukrán kikötők blokádjával, és biztosítania kell a gabonaszállítmányok átjutását a tengeren az ENSZ és Törökország által tető alá hozott gabonamegállapodásnak megfelelően. A megállapodásból Moszkva július közepén kilépett.

- Drónokkal támadta Oroszország Ukrajnát pénteken, a 20 drónból 16-ot sikerült a légvédelemnek megsemmisítenie.

- Olekszij Reznikov távozó ukrán védelmi miniszter szavai szerint Putyin célja továbbra is Ukrajna megsemmisítése és lakóinak asszimilálása az Orosz Föderációba.- Romániában óvóhelyeket jelölnek ki és veszély esetén riasztani fogják a lakosságot azokon a Duna-parti településeken, amelyek az orosz légitámadások célpontjává vált ukrán folyami kikötők közvetlen szomszédságában találhatók - döntötte el pénteken a román országos vészhelyzeti bizottság (CNSU).

Az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint a polgári védelmi intézkedésekre az orosz-ukrán háború által előidézett geopolitikai helyzet és a román határ közvetlen közelében lévő ukrán kikötők - Reni és Izmail - elleni sorozatos orosz támadások miatt van szükség - írja az MTI.

Amennyiben fennáll a veszélye, hogy az orosz-ukrán konfliktusövezetben használt harci eszközök egyes alkatrészei román területre zuhannak, a védelmi minisztérium értesíti a katasztrófavédelmi főfelügyelőséget (IGSU), amely a mobiltelefonokra küldött Ro-Alert üzenettel figyelmezteti az érintett lakosságot, és elrendeli a riasztórendszerek aktiválását.