Háború: az oroszok nukleáris fenyegetéseire kemény választ adnának a lengyelek

Hírek2023. szept. 7.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 560-dik napján:

- Vlagyimir Putyin "gengszter" nukleáris fenyegetései megkövetelik, hogy a NATO az eddigieknél sokkal agresszívebb válaszokat adjon az oroszoknak. Például több nukleáris fegyverrel felszerelt repülőgépet kéne hadrendbe állítani - mondta a lengyel fegyveres erők vezérkari főnöke. Mint nyilatkozta:

A NATO egy nukleáris szerződéses szervezet; sokkal proaktívabbnak és erősebbnek kellene lennie az oroszokkal szemben.

Korábban Jens Stoltenberg a NATO főtitkára azt mondta: az orosz nukleáris fenyegetések csak "retorikai fogások". Valójában nem látni, hogy az orosz atomtöltetek kapcsán bármi változás állna be.

Ezért a szövetség nem változtat a saját stratégiáján.

- Legalább 17 ember meghalt, köztük egy gyermek, miután egy orosz rakéta csapódott be egy forgalmas szabadtéri piacra az ukrajnai Kosztantyinivka városában - közölték ukrán tisztviselők.

Az orosz támadásra akkor került sor, amikor Antony Blinken amerikai külügyminiszter bejelentés nélküli kétnapos látogatásra érkezett Kijevbe, amely az első látogatása volt az ukrán fővárosban az utóbbi egy évben.

Blinken találkozott ukrán kollégájával, Dmytro Kulebával,

megbeszéléseket folytatott Volodimir Zelenszkij elnökkel, és "nagyon, nagyon biztatónak" nevezte az ukrán ellentámadásban elért eredményeket.

- A keleti frontvonal mentén továbbra is nehéz a helyzet, és az ukrán csapatok fő feladata a megbízható védelem biztosítása és az erődök elvesztésének megakadályozása - mondta az ukrán szárazföldi erők parancsnoka.

- Az ukrán parlament megszavazta Rusztem Umerov új védelmi miniszterré való kinevezését - közölte egy törvényhozó.

- Négy ukrán támadást vert vissza az orosz hadsereg Verbove és Rabotine környékén, Zaporizzsja megyében az orosz erők taktikai helyzete változatlan maradt - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a szerdai hadijelentést ismertetve.

- Jevgenyij Balickij, Zaporizzsja megye Moszkva által megbízott kormányzója a Szolovjov Live médiacsatornán azt mondta, hogy Rabotinét az orosz erők "taktikailag elhagyták", és a település már csak a térképen létezik, ezért nem érdemes tovább védeni.

- Szerdára virradó éjszaka a román katonák olyan törmelékeket találtak a Duna-parton, az ukrán határ szomszédságában, amelyek akár egy drón darabjai is lehetnek - erősítette meg szerdán az Antena 3 CNN hírtelevíziónak Angel Tilvar román védelmi miniszter.

A tárca vezetője a vezérkari főnökkel és a légierő parancsnokával együtt látogatott a Duna-deltát magába foglaló Tulcea megyébe, azokba a térségekbe,

amelyek az Oroszország által rendszeresen bombázott ukrán folyami kikötők közelében vannak.

- Óvatosságra inti a Kremlt, hogy Örményország közös hadgyakorlat megtartására készül az Egyesült Államokkal - mondta Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóivő szerdán újságíróknak.