Háború: Előrenyomultak az ukránok, de az oroszok is sok területet elfoglaltak

Hírek2023. júl. 3.Sz.A./MTI

A Zaporizzsja megyei Bergyanszk és Melitopol városok irányában keserves harcok árán, de fokozatosan nyomulnak előre az ukrán csapatok, eközben viszont az ország keleti részében az orosz erők értek el előrehaladást - közölte Hanna Maljar védelmi miniszterhelyettes vasárnap a Telegramon.

A helyettes tárcavezető szerint az ukrán csapatok a tartalékosokkal megerősített orosz erők intenzív ellenállásával néznek szembe,

de kitartóan és fáradhatatlanul teremtik meg a feltételeket a gyors előrehaladáshoz.

Beszámolt egyúttal arról is, hogy az orosz erők támadóműveleteket hajtanak végre Donyeck megyében, Avgyijivka, Liman és Marjinka települések irányába, a Luhanszk megyei Szvatove felé pedig előrehaladást értek el.

Ott most kemény csaták folynak. Az ellenség támadja Bilohorivkát, Szerebrjankát. A helyzet meglehetősen bonyolult

- fűzte hozzá Maljar.

Hozzátette, hogy Bahmut irányában, a déli szárnyon az ukrán csapatok részsikereket értek el, míg az északi szárnyon folytatódnak a harcok. "Az ellenség két ejtőernyős rohamezredet telepített oda" - emelte ki a miniszterhelyettes.

Az ukrán vezérkar esti harctéri helyzetjelentésében azt írta, hogy az orosz erők vasárnap tizenegy rakétacsapást mértek Ukrajnára, nyolc iráni gyártású Sahid kamikaze drónt vetettek be, valamint negyven légicsapást indítottak és körülbelül harmincszor nyitottak tüzet rakéta-sorozatvetőkkel. Eközben az ukrán légierő kilenc csapást mért orosz katonai összpontosulásokra, a rakéta- és tüzérségi egységek pedig 22 orosz tüzérségi és két légvédelmi rendszert találtak el lőállásban - tette hozzá a vezérkar. 

- Joe Biden amerikai elnök Európába látogat, hogy részt vegyen a NATO csúcstalálkozón Vilniusban, melynek fő témája Ukrajna katonai támogatása - írja a Guardian.

Az elnök előtte Nagy-Britanniába, majd Finnországba is ellátogat – jelentette be a Fehér Ház.

- Az orosz haderő ismét rakétatámadást intézett Herszon városa ellen, négy civil lakos megsérült, a város lakónegyedét, valamint infrastrukturális célpontokat támadtak.

- A nemzetközi PEN klub értesülései szerint orosz rakétatámadásban elhunyt Victoria Amelina ukrán író. A Kramatorszk elleni támadásban egy éttermet ért találat, 12 ember – köztük négy gyermek – életét vesztette, több tucat ukrán megsebesült.

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Fekete-tengeren szolgáló haditengerészeket köszöntötte vasárnap az ukrán haditengerészet napján. Az elnök úgy fogalmazott, hogy „az ellenség” nem fogja Ukrajnára kényszeríteni az akaratát a Fekete-tengeren.

- A Sunday Times forrásai szerint két brit képviselő is részt vett a londoni orosz nagykövet múlt hónapban megrendezett rendezvényén, ahol Oroszország függetlenségét ünnepelték, és a nagykövet az Ukrajna ellen indított háborút próbálta megindokolni.

- Bezár Jevgenyij Prigozsin média holding vállalata, a Patriot Media, amelynek híroldala, a RIA FAN Kreml-párti volt, de a Wagner-csoportot is pozitív színben tüntette fel.

- Lengyelország 500 rendőrtisztet küld a fehérorosz-lengyel határhoz – jelentette be Mariusz Kaminski belügyminiszter, aki szerint a Wagner-csoport fehéroroszországi jelenléte biztonsági kockázatot jelent.

- A TotalEnergies és a Shell energiaipari nagyvállalatok továbbra is jelentős szerepet játszatanak az orosz földgáz kitermelésben, jelenleg a harmadik, illetve a negyedik helyen állnak két orosz vállalat után. Vasárnap a két nemzetközi vállalat bejelentette, hogy csak a korábban megkötött, kifutó szerződéseiket teljesítik.