Háború: Erős az orosz offenzíva, fogytán az ukránok lőszerállománya

Hírek2023. feb. 20.Sz.A.

Hatalmas veszteségek mellett folytatódik az orosz offenzíva, miközben Ukrajna több lőszer- és fegyverszállítmányt kér Európától. Az ukrán vezetés F-16-os vadászgépek szállításáról tárgyal Washingtonnal.

Hatalmas veszteségeket szenvedett az orosz haderő a keleti Donbassz régióban, Vuhledar mellett - jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap este. Az ukrán elnök szerint minél nagyobb az oroszok vesztesége, annál hamarabb le lehet zárni a háborút Ukrajna győzelmével" - olvasható a The Guardian napi háború összefoglalójában.

- Az ukrán hadsereg tovább próbálja védeni Bahmutot, a városhoz közel eső Siversk településről. Ha Bahmutot teljesen elfoglalja az orosz hadsereg, akkor kettévághatják az ukrán védelmet.

Az ukrán hadsereg tovább próbálja védeni Bahmutot, a városhoz közel eső Siversk településről. Ha Bahmutot teljesen elfoglalja az orosz hadsereg, akkor kettévághatják az ukrán védelmet.

- A dél-ukrajnai Beriszlav városától nem messze fekvő Burgunka települést rakétákkal támadta tegnap az orosz tüzérség, három ember életét vesztette.

- Josep Borrell, az Európai Unió külügyi főképviselője szerint heteken belül véget érhet a háború, ha az EU nem képest az eddiginél több lőszerutánpótlást küldeni Ukrajnának.

A lőszerhiányt meg kell oldani, háborús üzemmódban vagyunk 

- fogalmazott Borrell, aki támogatja a tagországok közös fegyvervásárlásának tervét, hogy segítsék Ukrajnát. Ez azonban még így sem tudná megoldani a jelenlegi lőszerhiányt - tette hozzá.

- A luhanszki területen továbbra is folyamatosak a harcok, erős az orosz hadsereg offenzívája. Ukrán források szerint kilenc megyét értek tegnap támadások.

- Tárgyalások zajlanak az Egyesült Államok és Ukrajna között F-16-os vadászgépek szállításáról. Amerika ENSZ nagykövete szerint mégis szállíthatnak vadászgépeket Ukrajnának, bár a kérést először megtagadták. A Kongresszus több tagja is nyomás alatt van, hogy küldjenek vadászgépeket Kijevnek, hogy hatékonyabban tudjanak védekezni az orosz rakétatámadásokkal szemben. 

- Volodimir Zelenszkij és Emmanuel Macron francia elnök vasárnap telefonon tárgyaltak többek között arról, hogy milyen stratlgiát kövessenek az invázió évfordulóján. Az ukrán elnök esti videóbeszédében úgy fogalmazott, hogy megköszönte Macronnak, hogy megérti az ukránok igényeit, valamint azt, hogy egy hét kihagyást sem engedhet meg magának az ukrán védekezés.

- Franciaország a jövő hét végéig AMX-10 páncélosokat szállíthat Ukrajnának - erről Macron elnök beszélt egy vasárnapi interjúban. Macron úgy fogalmazott, hogy szeretné, ha Oroszország elvesztené a háborút, de nem törne össze. 

- Anthony Blinken amerikai külügyminiszter szerint Kína fontolgatja, hogy fegyverekkel segíti Oroszországot - az amerikai hírszerzés információi szerint.

- A lengyel kormányfő és Joe Biden amerikai elnök megállapodhat arról, hogy növelik az amerikai katonák létszámát Lengyelországban. Többek között erről is tárgyal a két vezető - erősítette meg Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a CBS-nek adott interjújában.

- Az ukrajnai háború az év végéig 160 milliárd euróba kerül Németországnak, ami a német GDP 4 százalékát teszi ki, ennyi a Németország GDP-vesztesége a német kereskedelmi és iparkamara számításai szerint.

- Tengeri indítású, nagy távolságú precíziós rakétacsapások elpusztították az ukrán pilóta nélküli repülőgépek 383-as ezredének telepítési pontját Hmelnyickij város közelében, valamint egy tüzérségi lőszerraktárt a nyugat-ukrajnai Hmelnyickij megyei Grecsani vasútállomásnál - jelentette be Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve - írja az MTI.

A tábornok szerint az ukrán fegyveres erők veszteségei az elmúlt nap folyamán a különböző frontszakszokon meghaladták a hatszáz halottat és sebesültet. Közülük, mint mondta, mintegy 250-en a Donyeck körzetében folyó harcokban estek el.

- A kollektív Nyugat részéről nincs meg a készség vagy a nyitottság a békekezdeményezésekre - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő vasárnap a Rosszija 1 televízió Moszkva. Kreml. Putyin című heti magazinműsorában.

A szóvivő ezt Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnöknek azzal a kezdeményezésével kapcsolatban mondta, hogy Minszkben rendezzenek egy orosz-amerikai csúcstalálkozót, az ő részvételével.

Aligha remélhetünk viszonosságot és választ egy ilyen kezdeményezésre bárki részéről is a kollektív Nyugatról. Washingtonból pedig hallottuk a nyilatkozatokat, hogy Joe Biden amerikai elnöknek nem lesz más állomása (a jövő héten esedékes európai útja során), mint Lengyelország. Tehát egyelőre nincs készség vagy nyitottság a kollektív Nyugat részéről a békekezdeményezésekre

- mondta.

- Peszkov közölte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden, a parlament két házához intézendő üzenetében részletes értékelést ad majd a nemzetközi helyzetről és az Ukrajnai elleni "különleges hadműveletről".