Háború: félezernél is több ukrán veszett oda egy nap alatt

Hírek2023. szept. 29.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 582-dik napján:

- Kedvezőbb hadállásokat foglaltak el az orosz erők az ukrajnai front dél-donyecki szakaszán, miközben a Zaporizzsja megyei Prijutne településnél két ukrán támadást visszavertek - közölte csütörtökön az orosz védelmi minisztérium.

A hadijelentés szerint a front teljes hosszán az ukrán fegyveres erők hét sikertelen támadást indítottak, amelyekben 575 katonát veszítettek el.

- Oroszország csütörtökön közölte, hogy jövőre mintegy 70 százalékkal tervezi növelni a védelmi kiadásokat, hatalmas forrásokat irányítva az ukrajnai offenzívába, hogy felvegye a harcot a Nyugat által kirobbantott "hibrid háború" ellen.

- Vlagyimir Putyin orosz elnök fogadta Halífa Haftart, a Líbiai Nemzeti Hadsereg parancsnokát, a felek megvitatták az észak-afrikai ország és a régió egészének helyzetét - közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

- A Greenpeace által összeállított és a nyugati kormányoknak megküldött dokumentum szerint a nemzetközi szabályozó hatóságok képtelenek megfelelően ellenőrizni az orosz megszállás alatt álló zaporizzsjai atomerőmű biztonságát.

- Alekszandr Bogomaz, az oroszországi Brjanszki terület kormányzója a Telegramon azt állította, hogy leszedtek egy ukrán drónt Brjanszk város közelében. "Nem voltak se áldozatok, se károk.”

- Fehéroroszország csütörtökön azt állította, hogy egy lengyel helikopter kétszer is megsértette a légterét.

- Brüsszel figyelmeztette az európai vállalatokat és kormányokat, hogy betilthatja bizonyos alkatrészek értékesítését Törökországba és más országokba, ahonnan Irán és Oroszország alkatrészeket szerez be az ukrajnai városokat támadó drónokhoz és más fegyverekhez.

- Az orosz Szövetséfi Biztonsági Szolgálat közölte, hogy Szevasztopolban elfogott egy orosz állampolgárt, aki az ukrán katonai hírszerzésnek szolgáltatott információkat a Krím erődítményeiről.

- A több mint négymillió, jelenleg az Európai Unióban élő ukrajnai menekült helyzetének kiszámíthatóbbá tétele érdekében az Európai Unió Tanácsa megállapodott a háború elől menekülőknek nyújtott,

2024 márciusában lejáró átmeneti védelmi jogállás érvényességének meghosszabbításáról 2025. március 4-éig - tájékoztatott az uniós tanács csütörtökön.

- Lengyel nyomozók megállapítása szerint Ukrajnából indították el a kelet-lengyelországi Przewodów településen tavaly novemberben becsapódott rakétát - erősítette meg csütörtökön Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter.

- Az ukrán erők "fokozatosan teret hódítanak" az országot támadó orosz csapatokkal szembeni ellentámadásnak köszönhetően - jelentette ki a NATO főtitkára csütörtökön Kijevben.

- Oroszország nem látja, hogy meglennének az előfeltételei az ukrajnai rendezési tárgyalásoknak, és az esetleges egyezkedés esetén sem fogja felfüggeszteni a harci cselekményeket,

hogy a jóakaratát kifejező gesztussal ne éljenek vissza, mint korábban - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.