Orbán: A háborút el kell szigetelni, a Nyugat pedig globalizálja

Hírek2023. szept. 29.MTI

A Gyurcsány-korszakban elvettek a nyugdíjasoktól egy havi nyugdíjat, a mostani kormány viszont a koronavírus-járvány és a háború ellenére sem vett el "egyetlen fillért sem" az idősektől - jelentette ki a miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

Orbán Viktor azt mondta, szeretné, ha az ország érezne némi büszkeséget amiatt, hogy háborús időkben is képesek vagyunk arra, hogy a nyugdíjasok biztonságát fenn tudjuk tartani.

Emlékeztetett arra, hogy a kormány 2010-ben megállapodott a nyugdíjasokkal arról, hog y a nyugdíjak értékét megőrzi. A kormány emellett visszaépítette a 13. havi nyugdíjat is, amit elvettek a nyugdíjasoktól a Gyurcsány-korszakban - tette hozzá. A kormányfő elmondta, a novemberi nyugdíjemelés beleépül a nyugdíjba, januártól úgy állapítják meg a nyugdíjemelést, hogy ezt a megemelt összeget veszik figyelembe.

A magyaroknak az ukrajnai háborúval kapcsolatban nem igazuk van, hanem igazuk lesz - mondta Orbán Viktor. Kijelentette azt is: a Nyugat nem végezte el a józan mérlegelést a kérdésben

A miniszterelnök hangsúlyozta: a konfliktust el kell szigetelni. A nyugati országok ugyanakkor globalizálni kívánják azt - mutatott rá.

Orbán Viktor kijelentette: egy háborúba akkor lehet beszállni, ha meg tudod mondani, mi a célod, és milyen eszközökkel fogsz élni. Ha nem így van, a politika a végén nem tud elszámolni az emberéletekkel - emelte ki.

Az idei év az infláció letörésének, 2024 pedig a gazdasági növekedés visszaépítésének az éve lesz - jelentette ki a miniszterelnök.

Orbán Viktor azt mondta: a jegybanknak "beletörött a bicskája" az infláció elleni küzdelembe, de erről nem a jegybank tehet, mert "neki csak bicskája van, az infláció meg fává nőtt".

Ide fejsze kell, az pedig a kormánynál van, ezért át kellett venni az infláció elleni küzdelem feladatát - fogalmazott.

Hozzátette: a kormánynak sikerülni fog elérni azt a célját, hogy 2023 legyen az infláció letörésének az éve, hiszen 10 százalék alatt lesz az infláció az év végén.

A kormányfő értékelése szerint eközben megkezdődött a bérek emelkedésének folyamata, szeptemberben már biztosan jobban nőttek a bérek, mint az árak, és a harmadik, illetve a negyedik negyedévben a gazdasági növekedés is pozitív tartományban lesz.

Hangsúlyozta: megvan a remény arra, hogy 2024 a gazdasági növekedés visszaépítésének az éve lesz.