Háború: három kőszegnyi ukránt gyilkoltak le

Hírek2024. feb. 26.Növekedés.hu

Ez történt az ukrán háború 732-dik napján:

- Volodimir Zelenszkij szerint eddig 31 ezer ukrán katona halt meg Oroszország inváziója során. Az ukrán elnök azt mondta, hogy a sebesültek számát nem adja meg, mert az segítené az orosz katonai tervezést.

Jellemzően az ukrán tisztviselők nem hozzák nyilvánosságra a veszteségek számát, és más becslések ennél jóval magasabbak.

Zelenszkij azt mondta, hogy az Oroszország által idézett, túlzó számadatokra reagálva árulta el a veszteségeik nagyságát.

- Egy vasárnapi támadás elpusztította a vasútállomást, illetve több üzletet és lakóházat az ukrajnai Kosztyantinivka városában.

A rendőrség szerint egy irányított légibomba csapódott be az állomásra, majd négy S-300-as rakéta követte őket a hajnali órákban. Kosztantyinivka 30 kilométerre nyugatra fekszik a 2023 májusában az orosz erők kezére került Bahmuttól, és északra Avdijivkától, amelyet nemrég foglaltak el az oroszok.

- Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter azt mondta, hogy országa "területeket veszít" az Oroszországgal vívott őrlő háborúban,

mert a nyugati partnerek által ígért fegyverek 50 százaléka nem érkezett meg időben.

- Zelenszkij szerint az orosz erők május végén vagy nyáron újabb offenzívát kísérelnének meg. "Fel fogunk készülni a támadásukra. Az október 8-án megkezdett támadásuk szerintem nem hozott eredményt".

Ukrajnának "világos" terve van egy újabb ellentámadásra, mondta Zelenszkij, de részleteket nem árulhatott el. A csapatváltások kritikusan fontosak a háborús erőfeszítések szempontjából, és Ukrajnának jobban fel kell készítenie tartalékos erőit - mondta.

- Az európai vezetők hétfőn Párizsban gyűlnek össze, hogy üzenetet küldjenek Vlagyimir Putyinnak az Ukrajnával kapcsolatos európai eltökéltségről, és - Franciaország szerint - ellensúlyozzák a Kreml narratíváját, miszerint Oroszországnak mindenképpen győznie kell.

- Joe Biden kedden tervez találkozni a kongresszus vezetőivel, hogy megbeszéléseket folytasson, többek között egy elakadt nemzetbiztonsági törvényjavaslatról,

amely Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak nyújt segítséget - közölték az amerikai elnök támogatói.

- Rishi Sunak, az Egyesült Királyság miniszterelnöke sürgette a Nyugatot, hogy legyen "bátrabb" az orosz vagyon lefoglalásában, és adjon Ukrajnának minden kamatot, amely a befagyasztott orosz pénzeken már felhalmozódott.

- Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy erői előnyösebb pozíciót foglaltak el az ukrajnai Avdijivka közelében, és visszaverték az ellentámadásokat.

- Andrij Jermak, Zelenszkij vezérkari főnöke szerint Oroszországot meg lehetne hívni egy békecsúcsra, ha a Kreml "valóban véget akar vetni ennek a háborúnak".