Háború: Három települést felszabadítottak az ukránok

Hírek2023. jún. 12.Sz.A.

Ellentmondásos hírek érkeznek az egy héttel ezelőtt megindult ukrán ellentámadás sikereiről és veszteségeiről.

Az ukrán hadsereg három falut szabadított fel Donyeck megye nyugati részében az ellentámadás során – ukrán közlés szerint. Ukrán katonák videót tettek közzé, amint ukrán zászlót tűztek ki Velika Novosilka településen, kijevi bejelentés szerint Makarivka település is ukrán kézre került - írja a Guardian napi hadiösszefoglalója.

Továbbra is támadja az árvízzel küszködő Herszont az orosz hadsereg, tegnap az árvízzel elöntött városrészből menekülő lakosok közül hárman életüket vesztették, tíz fő megsérült a támadásokban.

Jevgenyij Prigozsin és az orosz védelmi minisztérium között tovább mélyül az ellentét: tegnap a Wagner zsoldoscsoport vezetője közölte, semmiféle megállapodást nem írnak alá a védelmi minisztérium vezetőjével, Szergej Sojguval az önkéntes különítményekről.

Prigozsin állította, a Wagner csoport Oroszország érdekében lép fel, de nem hajlandó a vezetésének függetlenségét feladni, és az orosz hadsereg vezetésének jelentési kötelezettséget vállalni.

Prigozsin Sojgu személyét is támadta, úgy fogalmazott, hogy a miniszter nem képes megfelelően irányítani a katonai erőket.

Herszon megyében lelőtt egy ukrán Su-25-ös vadászgépet az orosz haderő. A megyében hatalmas árvizet okozott a kahovka víztározó megrongálása.

Oroszorzság Zaporizzsja régióban visszavert három ukrán ellentámadási kísérletet. A TASSZ hírügynökség jelentése szerint az orosz légvédelem megsemmisített egy ukrán rakétát az oroszok által korábban elfoglalt Berdianszk településnél, az Azov-tengernél.

Az orosz védelmi tárca közlése szerint meghiúsítottak egy ukrán támadást, amely a Fekete-tengeren állomásozó flotta ellen irányult, a flotta a gázvezetékeket védi. A megtámadott hajó a Török és a Kék Áramlat vezetékek állapotát ellenőrizte.

Hanna Maljar ukrán védelmi miniszter-helyettes szerint az orosz haderő robbantotta fel a kahovkai vízerűművet, azzal a céllal, hogy megakadályozza az ukrán ellentámadást Herszon megyében, és segítse az orosz tartalékosok helyzetét Zaporizzsja megyében és Bahmut környékén.

Tegnap közel száz hadifoglyot cserélt ki Ukrajna és Oroszország. Az ukrán foglyok között Mariupol és a csernobili atomerőművet védő katonák is voltak.

Az orosz védelmi minisztérium kitüntetéseket adott át azoknak a katonáknak, akik négy német gyártmányú Leopárd tankot és öt amerikai Bradley harckocsikat semmisítettek meg.

Tegnap kábítószer birtoklás miatt letartóztattak egy több mint tíz éve Moszkvában élő amerikai állampolgárt, aki veterán katona és zenész. Az amerikai állampolgár tagadta az ellene felhozott vádakat.