Háború: Hatalmas orosz sikerek Donyeckben

Hírek2023. szept. 25.MTI, Pogár Demeter, Moszkva

Külföldi "zsoldosok" ideiglenes állomáshelyeire és ukrán diverzánscsoportok kiképzőközpontjaira mértek csoportos csapást az orosz fegyveres erők nagy hatótávolságú precíziós fegyverekkel és drónokkal - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Az orosz hadijelentés szerint minden célpontot eltaláltak. Orosz sajtójelentések azt állítják, hogy az egyik ilyen, külföldi tanácsadókat elszállásoló hotel Odesszában volt.

Az orosz hadsereg a tárca tájékoztatása szerint Donyeck térségében hét támadást vert vissza, az ottani frontszakaszon az ukrán fél vesztesége 445 halott és sebesült. A meghiúsított ukrán támadások számát az egész frontvonal mentén az összesítés 11-ben, az ukrán veszteséget pedig mintegy 840 főben adta meg.Vlagyimir Rogov, az Együtt vagyunk Oroszországgal nevű zaporizzsjai mozgalom vezetője hétfőn a Telegram-csatornáján közölte, hogy az ukrán erőket kiverték az Artyomovszktól (ukrán nevén: Bahmut) északnyugatra lévő Orihovo-Vaszlijivka településről.

A moszkvai katonai tárca az elmúlt nap folyamán megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett meg két vezetési és megfigyelőpontot, két lőszerraktárt, egy MiG-29-es repülőgépet, négy harckocsit, hét páncélozott harcjárművet, HIMARS-rakétákat és 33 drónt.

Az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek ukrán tüzérségi és dróntámadást a helyi hatóságok. Kurszkban hétfőn egy nap leforgása alatt másodszor kapott dróntalálatot az önkormányzat épületének teteje, emiatt a város alapításának 991. évfordulója alkalmából tervezett vasárnap esti tűzijáték után másnap reggel elmaradt az ünnepi körmenet is.

Hétfőn a hivatalos jelentések szerint az orosz légierő legkevesebb kilenc ukrán drónt lőtt le Kurszk és Belgorod megye, illetve a Krím félsziget fölött. Az elcsatolt Luhanszk megyében, az orosz határ közelében lévő Krasznodonban (ukránul Szorokine) két civil életét vesztette, három pedig megsebesült a Junoszty gyárat ért ukrán belövések következtében.