Háború: hullanak az ukrán vadászgépek

Hírek2023. ápr. 20.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 420-dik napján:

- Négy ukrán harci repülőgép lelövéséről és három újabb bahmuti háztömb elfoglalásáról számolt be a szerdai hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Konasenkov szerint két MiG-29-est és egy Szu-25-öst az orosz légierő, egy további Szu-25-öst pedig a légvédelem lőtt le. Mint mondta, három gépet a donyecki régióban, egyet pedig Harkiv megye légterében semmisítettek meg.

A tábornok az ukrán fegyveres erőknek az elmúlt nap folyamán elszenvedett embervesztéségét mintegy 725 főben nevezte meg, közülük 380 lehet azoknak a katonáknak a száma, akik a Donyeck térségében vívott harcokban estek el.

- Ukrajna főügyésze szerint az ukrajnai háború kitörése, 2022 februárja óta csaknem 80 ezer háborús bűncselekményt jegyeztek fel orosz részről.

"Aminek Ukrajnában szemtanúi vagyunk, az népirtás" - fogalmazott a külügyi bizottság elnöke, aki felelősségre vonást sürgetett, és azt, hogy az Egyesült Államok adjon támogatást Kijev számára a Krím-félsziget visszafoglalásához is.

- Tartós béke Ukrajnában csak az orosz csapatok kivonásával, az általuk okozott károk megtérítésével és a háborús bűnösök megbüntetésével érhető el - jelentette ki Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter.

- Az Egyesült Államok egy új 325 millió dolláros katonai segélyt fog juttatni Ukrajnának.

- Orosz drónok az éjszaka folyamán lecsaptak Ukrajna Odessza régiójára, és tüzet okoztak egy infrastrukturális létesítményben.

- Nincs alternatívája Ukrajna támogatásának, a segítség elmaradása Oroszország győzelmét jelentené - jelentette ki Petr Pavel cseh államfő. Ukrajna esetleges NATO-tagságával kapcsolatban azt mondta, nehéz a csatlakozás pontos dátumáról beszélni a háború közepette.

- Az Európai Bizottság "teljes mértékben" tudatában van az ukrán mezőgazdasági termékek megnövekedett behozatalával kapcsolatos aggodalmaknak, ugyanakkor az egyoldalú megoldások helyett közös európai megközelítésre van szükség a probléma megoldására - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

- Ápoljuk és tovább építjük Szlovénia és Magyarország jó kapcsolatát - hangsúlyozta Novák Katalin köztársasági elnök Natasa Pirc Musar szlovén köztársaság elnökkel tartott sajtótájékoztatóján, szerdán Budapesten. Novák Katalin kiemelte azt is:

nem szabad Ukrajnát úgy bátorítani, hogy irreális elvárásaik legyenek a segítség tekintetében, nem fogjuk a férjeinket és a fiainkat a harctérre küldeni!

- Az EU mindent megtesz, hogy felelősségre vonja azokat, akik lehetővé tették az ukrán gyermekek erőszakos deportálását az orosz erők által megszállt ukrán területekről, és azért, hogy ezek a gyermekek biztonságban hazakerülhessenek családjukhoz, közösségeikhez - jelentette ki Vera Jourová értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztos.