Háború: Ismét az atomfegyverek bevetésével fenyegetőznek Moszkvában

Hírek2023. júl. 31.Sz.A.

Dmitrij Medvegyev korábbi orosz elnök szerint Moszkva atomfegyverek bevetésére kényszerülhet, amennyiben az ukrán ellentámadás sikerrel járna, és „elszakítanák” Oroszország egy részét.

Medvegyev – aki az orosz biztonsági tanács helyettes vezetője – úgy fogalmazott, hogy Moszkvának egyszerűen nem maradna más lehetősége, mint bevetni az atomfegyvert - írja a Guardian.

- Szaúd Arábiában augusztus elején béke csúcstalálkozót tartanak ukrán szervezésben – jelentették szaúdi források. A találkozó célja, hogy elinduljanak a békéről zajló tárgyalások – írj az Associated Press hírügynökség. A szaúdi hivatalos vezetés egyelőre nem erősítette meg a hírt, és azt az információt sem, miszerint Oroszország nem venne részt a csúcstalálkozón.

Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője megerősítette, hogy Szaúd-Arábiában kerül megrendezésre a csúcstalálkozó.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint az afrikai és kínai békejavaslatok a békéhez vezető úthoz jó kiindulási pontot jelenthetnének, de a tervekben szereplő néhány pontot nehéznek és lehetetlennek nevezett. Az orosz elnök Szentpéterváron az afrikai vezetők tanácskozásán beszélt a tervről.

Putyin megdicsérte az orosz haditengerészet teljesítményét a szentpétervári éves haditengerészeti napon, ahol 30 új hajót jelentett be idén. Kijelentette, hogy az orosz haditengerészet erejét megerősítik.

Az orosz légvédelem visszavert 25 ukrán dróntámadást, amelyek a Krím-félsziget ellen irányultak – jelentették orosz források vasárnap.

Volodomir Zelenszkij szerint az orosz hadsereg folytatja az ukrajnai energiaellátási infrastruktúra elleni támadásokat, hogy megnehezítse a téli energiaellátást.

Műholdfelvételek azt mutatják, hogy a Fehéroroszországban tartózkodó Wagner-zsoldosok egyre közelebb kerülnek a lengyel határhoz. Egy július 19-i műholdfelvétel a zsoldoshadsereghez tartozó 300 sátrat és 200 járművet mutatott Tsel városában, aholl valószínűleg katonai tábort alakítanak ki – brit hírszerzési források szerint.

A jelentés szerint még nem világos, mi történhetett az Ukrajnában a Wagner-csoport által használt nehézfegyverzettel, amelyet valószínűsíthetően be kellett szolgáltatniuk az orosz hadseregnek.

Ferenc pápa szorgalmazta, hogy Oroszország egyezzen bele az Fekete-tengeri gabonaszállítások folytatásába, és újítsa meg a gabonaexportot lehetővé tevő egyezményt.

Három ukrán drónt lelőttek Moszkva felett, a drónok a Kremltől néhány kilométerre fekvő két irodaépületbe csapódtak, ahol károkat okoztak. Az egyik épületben orosz minisztériumi irodák is működnek – írja a Guardian napi hadiösszefoglalója.

Szergej Szobjanyin moszkvai főpolgármester szerint senki nem sérült meg, és az épületek homlokzatán keletkezett kár. Az állami TASSZ hírügynökség szerint egy biztonsági őr megsebesült. Ez volt a múlt héten  a harmadik dróntámadás, amely Moszkvát érte.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint a háború oroszországi területeken is folytatódik, mint mondta, elkerülhetetlen és természetes, hogy orosz szimbolikus épületeket és katonai célpontokat támadhatnak.