Háború: Moszkvát ukrán dróntámadások érték

Hírek2023. júl. 30.Sz.A.

Három ukrán drónt semmisítettek meg Moszkva felett vasárnap hajnalban - jelentette be az orosz védelmi minisztérium.

A dróntámadás kapcsán le kellett zárni a Vnukovo nemzetközi repteret egy időre, a járatokat más repterekre irányították.

Az egyik drónt a főváros egyik külvárosi részében lőtték le, a másik kettőt elekronikus módszerrel hatástalanították, és belecsapódtak egy irodaépületbe. 

A becsapódás során megsérült egy biztonsági őr - jelentette az orosz állami TASSZ hírügynökség.

A moszkvai főpolgármester bejelentése szerint ukrán dróntámadás érte Moszkvát.

Két irodaépület homlokzata megsérült

- írta Szergej Szobjanin főpolgármester a Telegram csatornán.

Moszkva több mint 500 kilométerre fekszik a frontvonaltól, ennek ellenére több dróntámadást is intéztek a főváros ellen idén - írja a Guardian.

Dróntámadások nem csak a fővárost, hanem az ukrán-orosz határtól nem messze fekvő oroszországi településeket is érték, orosz források szerint minden esetben ukrán erők állnak a támadások mögött. 

Kijev egyelőre nem kommentálta az eseményeket, de Ukrajna általában eddig nem vállalta a felelősséget az oroszországi területeken elkövetett dróntámadásokért.

Pénteken az oroszországi Rosztov régiót lőtték ukrán rakétákkal, melyeket még a levegőben hatástalanítottak, de a lehulló darabok 16 embert megsebesítettek a határhoz közeli Taganrog városban.

Az orosz védelmi minisztérium szerint az első S-200-as rakéta a 250 ezres lélekszámú Taganrog lakóövezetét vette célba.

A határ másik oldalán egy civil meghalt orosz rakétatámadás következtében az északkelet- ukrajnai Szumi városában szombat este.

A rendőrség szerint öt ember megsebesült az orosz támadás során.Wagner-zsoldosok jelenléte miatt.

- Az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatóságának vezetője, Kirilo Budanov szerint ukrán csapatok nemsokára beléphetnek a Krím-félszigetre. Az elmúlt hetekben a félszigetet több ukrán támadás is érte, hogy megpróbálják visszaszerezni a 2014-ben az orosz haderő által elfoglalt, majd Oroszországhoz csatolt területet.

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az bahmuti fronvonalra látogatott, hogy ellenőrizze, mennyit haladtak előre az ukrán csapatok.

- Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint az afrikai vezetők által nemrég vázolt békejavaslat jó alapot jelenthetnének a békére Ukrajnában, amit szerinte az ukránok támadásai nem tesznek egyelőre lehetővé.

- Ukrán források szerint a zaporizzsjai atomerőmű egyik mérnökét illegálisan tartják fogva az oroszok a múlt hónap óta, és a mérnököt megkínozták. Az atomerőmű területét még korábban elfoglalta az orosz hadsereg.