Háború: itt az oroszok bosszúja - csapássorozat érte Ukrajnát

Hírek2023. júl. 19.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 510-dik napján:

- Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy az éjszaka folyamán csapásokat mértek két ukrán kikötővárosra. A támadásokat "bosszúcsapásoknak" nevezték. Ezekkel akarták megtorolni, hogy korábban támadás érte a krími hidat.

A minisztérium állítása szerint üzemanyagraktárakat lőttek ki Mikolajivban illetve Odessza közelében olyan létesítményeket támadtak,

amelyekben Oroszország elleni terrorcselekményeket készítettek elő.

- Oroszország és Ukrajna nagyon eltérő beszámolókat adott az északkelet-ukrajnai harcokról: Moszkva a csapatai előrenyomulásáról számolt be, Kijev pedig azt állította, hogy magához ragadta a kezdeményezést a térségben.

Mindkét fél arról számolt be, hogy a harcok nem csillapodtak.

- Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma a konfliktusról szóló legfrissebb hírszerzési jelentésében közölte, hogy az elmúlt héten mindkét fél "csekély előrelépést" ért el különböző térségekben.

- Az orosz légvédelem és az elhárító rendszerek 28 ukrán drónt lőttek le a Krím felett kedden a kora reggeli órákban - idézte a RIA hírügynökség az orosz védelmi minisztériumot.

- Mark Milley amerikai tábornok a Pentagon tájékoztatóján elmondta, hogy Ukrajna ellentámadása messze nem kudarc, de az előttünk álló harc hosszú lesz.

- Az orosz erők keddre virradó éjjel hat Kalibr típusú robotrepülőgéppel és 36 Sahíd önmegsemmisítő drónnal támadtak délről, a légvédelem az összes rakétát, továbbá 31 támadó és egy felderítő drónt semmisített meg - közölte az ukrán légierő sajtószolgálata.

A Kalibr rakétákat a légierő előzetes információi szerint az Admiral Essen orosz fregattról, a drónokat pedig a megszállt Krím-félszigeten található egyik kísérleti telepről indították.

- Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka a Telegramon megerősítette, hogy az orosz hadsereg a Harkiv megyei Kupjanszk felé összpontosította fő erőit, de az ukrán katonák tartják a vonalat, a donyecki régióban lévő Bahmuthoz pedig az oroszok tartalékokat helyeztek át.

- Londoni iparági elemzők véleménye szerint Oroszország várhatóan visszatér az ukrán gabona fekete-tengeri exportjáról kötött egyezményhez, amely kedden nulla órakor lejárt. A gabonaszállítási programról az ENSZ és Törökország közvetítésével tavaly nyáron született megállapodás.

Az egyezmény alapján Oroszország hozzájárult a blokád alatt tartott fekete-tengeri ukrán kikötőkből a gabonaszállítások újraindításához.

- Azoknak a feleknek, amelyek megpróbálják folytatni a gabonamegállapodás végrehajtását Oroszország részvétele nélkül, figyelembe kell venniük az azzal járó kockázatokat, mivel az ukrán gabonaexport útvonala a háborús övezet közelében halad - jelentette ki kedden újságíróknak Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő.

- Az ukrán kormány határozatot fogadott el a felrobbantott kahovkai vízerőmű helyreállításának projektjéről - jelentette be kedden Denisz Smihal miniszterelnök. A határozat szerint a kormány két év alatt tervezi újjáépíteni a Herszon megyei vízerőművet.