Háború: meghiúsultak az ukrán ellentámadási kísérletek

Hírek2023. ápr. 27.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 426-dik napján:

- Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a szerdai hadijelentést ismertetve azt mondta, hogy az orosz rohamegységek Bahmutban "folytatták az ukrán fegyveres erők alegységeinek felszámolását",

a biztosító légideszant erők pedig meghiúsították az északi és a déli szárnyon indított ukrán ellentámadási kísérleteket.

- A Koreai-félszigeten jelentkező nukleáris fenyegetés kezelésére és az elrettentő erő kiterjesztésére konzultációs tanácsot hoz létre az Egyesült Államok és Dél-Korea - jelentették be a két ország elnökének találkozója után Washingtonban szerdán.

- A kormányszóvivő aggasztónak nevezte, hogy "atomhatalmak fenyegetik egymást a fejünk felett". Szentkirályi Alexandra a Facebookon szerdán közzétett Kormányinfó Pluszban azt mondta, az orosz-ukrán háború a szomszédságunkban

egyre aggasztóbbá válik, ezt pedig csak fokozzák a fegyverszállításokról, az atomháború veszélyéről szóló hírek.

- "Hosszú és tartalmas telefonbeszélgetést folytattam Hszi Csin-ping kínai elnökkel. Úgy gondolom, hogy ez a telefonhívás, valamint Ukrajna kínai nagykövetének kinevezése erőteljes lökést ad kétoldalú kapcsolataink fejlődéséhez" - írta az ukrán elnök a Twitteren.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál a Hszinhua kínai hírügynökségre hivatkozva arról számolt be, hogy Hszi Csin-ping közölte Zelenszkijjel: álláspontja szerint a párbeszéd és a tárgyalások az egyetlen járható út, és leszögezte, hogy egy atomháborúnak nincs győztese.

- Olaszország kijelentette, hogy fontos szerepet szeretne játszani Ukrajna újjáépítésében.

- Mesterlövészek lelőtték a Repubblica olasz napilap egyik munkatársát, egy ukrán riportert Herszonban.

- Ukrajna védelmi miniszterhelyettese szerint Moszkva a szegényebb orosz régiókból állampolgárokat telepít át Kelet-Ukrajnába.

- Magyarország jelentős szerepet vállal a NATO keleti szárnyának megerősítésében - jelentette ki a honvédelmi miniszter a bukaresti kilencek védelmi minisztereinek találkozója után szerdán Varsóban.

- Kirill orosz pátriárka az első személy, akit a prágai kormány Csehország nemzeti szankciós listájára helyezett az Ukrajna elleni invázió támogatása miatt - jelentette a CTK hírügynökség a külügyminisztérium weboldalára hivatkozva.

- Bahmutért "véres csata" zajlik, amelybe most már több ukrán különleges egység és "rengeteg zsoldos" is bekapcsolódott - közölte Jevgenyij Prigozsin, a város ostromában kulcsszerepet játszó Wagner katonai magánvállalat alapítója sajtószolgálatán keresztül szerdán.

- Vlagyimir Rogov, a nagyrészt elcsatolt Zaporizzsja megye Moszkva által kinevezett igazgatási főtanácsának tagja a TASZSZ hírügynökségnek azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erők három dandárt csoportosítottak át Dnyipropetrovszk megyéből Orehiv és Huljajpole közelébe.

Az egységeknek április 30-ig kell megérkezniük a térségbe.

- Oroszország jelenti a legfőbb és legközvetlenebb fenyegetést az euroatlanti térség békéjére - olvasható a belga katonai hírszerzés szerdán közzétett éves elemzésében. A jelentés kiemeli, hogy az oroszbarát aktivista hackerek egyre több kibertámadást hajtanak végre szinte valamennyi NATO-szövetséges ellen, válaszul az Oroszország által fenyegetőnek ítélt intézkedésekre. A belga hírszerzés szerint a támadások idén is folytatódtak.

- Vlagyimir Putyin orosz elnök rendelete értelmében ideiglenes orosz állami kezelésbe kerül a külföldi államokkal kapcsolatban álló vállalatok vagyona,

ha ezekben az országokban orosz vagyontárgyakat zárolnak.

- Mindent meg kell tenni annak megakadályozására, hogy Oroszország nukleáris létesítményekkel zsarolja a világot - hangoztatta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán, a csernobili atomerőmű-baleset évfordulója alkalmából a Telegramon közzétett üzenetében.