Háború: Rekordszintet ért el az európai fegyverkezés

Hírek2023. ápr. 24.Sz.A.

Több mint 2200 milliárd dollárt költöttek tavaly az európai országok fegyverkezésre, ami a hidegháború lezárása óta a leggyorsabb hadiipari fejlesztés.

Készülhet az ukrán ellentámadás Herszonnál, és a párizsi kínai nagykövet kijelentései hatalmas felzúdulást okoztak Európában - olvasható a the Guardian napi hadiösszefoglalójában.

- Az ukrán hadsereg a Dyeper folyótól keleti oldaláról indíthatna egy esetleges ellentámadást, illetve innen próbálnának csapást mérni a Herszon városát rakétákkal támadó orosz erőkre - erre utalnak az itteni ukrán csapatösszevonások, véli az Institute for the Study of War elemzőintézet.

- A párizsi kínai nagykövet Ukrajnát és a volt szojet országait érintő, azok szuverenitását kétségbe vonó kijelentései Kelet-Európában és Ukrajnában heves reakciókat váltottak ki. A nagykövet a Szovjetunió felbomlása után létrejött államoknak nincs egyértelmű státusuk, mert nincs olyan nemzetközi egyezmény, amely elismerné a szuverenitásukat.

- Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök azzal fenyegetőzött, hogy kilép a gabonamegállapodásból, amennyiben a G7 országok betiltanák az Oroszország felé irányuló teljes exportjukat. Moszkva nem hosszabbítaná meg a május 18-án lejáró egyezményt, amely a Fekete-tengeren kialakított biztonságos folyosón tezsi lehetővé az orosz és ukrán gabona exportját.

- Rekordgyorsaságal növekedett tavaly Európa katonai kiadása, és a hideg háború óta nem látott szintre ért el, miután Oroszország lerohanta Ukrajnát. Az európai katonai kiadások tavaly 2,24 trillió dollárt tettek ki, ami a világ GDP-jének 2,2 százalékának felel meg - állapítja meg a stockholmi Nemzetközi Békekutató Kutatóintézet.

- Az orosz védelmi minisztérium szerint Bahmut nyugati részén újabb három kerületet foglaltak el az orosz erők, továbbra is főleg a Wagner zsoldosok harcolnak Bahmutban.

Bahmut nyugati részén újabb három kerületet foglaltak el az orosz erők, továbbra is főleg a Wagner zsoldosok harcolnak Bahmutban.

- Szergej Lavrov orosz külügyminiszter megbocsáthatatlannak nevezte, hogy az amerikai hatóságok nem adtak vízumot az őt kísérő orosz újságíróknak, amikor Lavrov az ENSZ 15 fős Biztonsági Tanácsába látogatott, hogy átvegye az elnökséget.

- Kreml-ellenes tüntetők tiltakoztak tegnap Párizsban, amiért az orosz védelmi miniszter-helyettes elvált felesége Párizsban luxuséletet él, és elkerüli a szankciókat. Timur Ivanov a szankciók bevezetése után, tavaly vált el feleségétől, aki Párizsba költözött.

- Oroszország nem tanácsolja állampolgárainak, hogy Kanadába utazzanak, ahol számos diszkriminatív intézkedés - fizikai bántalmazás is - történt orosz állampolgárokkal szemben - az orosz külügyminisztérium szerint.

- Oroszország "Légy igazi férfi!" szlogennel próbál katonákat toborozni az új kampányában, melyet a védelmi minisztérium indított. Korábban sokat szigorítottak a katonai behívó rendszerén, hogy a besorozottak számát növelhessék, és kevesebben tudjanak elmenekülni a katonai szolgálat elől.