Háború: Megsemmisítő támadást mértek az oroszok az egyik ukrán városra

Hírek2024. jan. 7.Sz.A.

Egy orosz rakétatámadás következtében 11 ember életét vesztette, tizen pedig megsebesültek az ukrán Pokrovszk városban - jelentette a Donyecki régió ukránok által ellenőrzött területének vezetője - számol be a Guardian.

Az áldozatok között öt gyerek is van. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök esti videójában elmondta, hogy az orosz támadás egyszerűen csak polgári otthonok ellen irányult.

Lengyel gazdák felfüggesztették az egyik legnagyobb ukrán-lengyel határátkelő blokádját, miután aláírtak egy megállapodást a lengyel kormánnyal.

Lengyel kamionosok további három határátkelőhelyet továbbra is blokád alatt tartanak az ukrán tisztességtelen verseny miatt, illetve az ukrán vállalatokra vonatkozó uniós előírások könnyítése ellen.

Harkiv régió ügyésze szerint újabb bizonyítékok kerültek napvilágra arról, hogy Oroszország észak-koreai rakétákat használt fel Ukrajna támadására.Volodimir Zelenszkij elnök egyik tanácsadója már pénteken bejelentette, hogy Észak-Koreából beszerzett rakétákkal támadta az orosz hadsereg Ukrajnát a tavaly indult invázió óta először.

Az orosz hadsereg vesztesége 2024 végéig 500 ezer főre tehető – a brit védelmi minisztérium becslése szerint.

Naponta átlagosan 300-zal több orosz katona vesztette életét tavaly, és ha az áldozatok száma így növekszik, év végére eléri a félmilliót az ukrajnai háború orosz áldozatainak száma - írja a Guardian.

A brit védelmi minisztérium adatai szerint az orosz légvédelemnek komoly gondokat okoz az ukrajnai légtérben a fölény biztosítása.

Három orosz vadászgépet még karácsony előtt lőtt le az ukrán haderő, ezek után az orosz hadsereg megnövelte a légicsapások számát Ukrajna ellen.

Az ukrán hadsereg az orosz Belgorod városa elleni támadás-sorozata után, a határmenti város lakosságának az orosz hatóságok felajánlották, hogy evakuálják a lakosság egy részét.

A Krím-félsziget fölött négy ukrán rakétatámadást vert vissza az orosz légvédelem az AFP hírügynökség jelentése szerint.

A félszigetet ukrán drónok is támadták, az orosz légvédelem 36 drónt semmisített meg a levegőben.

Dánia 19 amerikai F-16-os vadászgépet ad Ukrajnának 2024 második felében, miután az ukrán pilóták kiképzését befejezték - jelentette be a dán védelmi minisztérium.