Háború: menekülnek az oroszok - az ukrán támadások váratlan reakciót váltottak ki

Hírek2024. jan. 11.D.J.

Ez történt az ukrán háború 686-dik napján:

- A belgorodi hatóságok mintegy 392 gyermeket evakuáltak az orosz határ menti városból, miután az ukrán erők hetek óta lövik a települést. Mintegy 300 lakos már elhagyta a várost, ez az egyik legnagyobb civil evakuálás orosz földön azóta, hogy Moszkva 2022 februárjában megkezdte teljes körű invázióját Ukrajnában.

- Oroszország és Ukrajna heves harcokról számolt be a frontvonal mentén délen és keleten Avdijivka, Márianosztra, Kupjanszk és Herszon környékén. Oroszország azt állította, hogy Ukrajna legalább 450 katonát vesztett az összecsapásokban, míg Ukrajna azt állította, hogy 800 orosz katonát ölt meg.

- Két orosz rakéta csapódott be szerdán késő este egy harkivi szállodába, 11 ember megsérült, egy súlyosan - közölte Oleh Szonyehubov, a régió kormányzója.

A sebesültek között voltak látogató török újságírók is - írta.

Korábban egy 48 éves nő meghalt, egy iskola pedig részben megsemmisült a harkivi terület elleni orosz légicsapásokban - közölte az ukrán állami katasztrófavédelmi szolgálat.

- Ukrajna gyakorlatilag az észak-koreai atomrakéták tesztpályája, mivel Kim Dzsongun rezsimje olyan rakétákat szállít Oroszországnak, amelyek atombombát is célba tudnak juttatni - közölte Dél-Korea.

"Azzal, hogy rakétákat exportál Oroszországba, Észak-Korea Ukrajnát használja nukleárisan alkalmas rakétáinak tesztpályájaként" - mondta Hwang Joon-kook dél-koreai ENSZ-nagykövet. Az egyik rakéta 460 kilométert repült, ennyi a távolság egy észak-koreai kilövőhelytől a dél-koreai Puszan városáig.

"Dél-Korea szempontjából ez egy szimulált támadásnak felel meg - mondta Hwang.

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán Vilniusban találkozott litván kollégájával, Gitanas Nausedával. A meglepetésszerű látogatással Zelenszkij megkezdte litvániai, észtországi és lettországi körútját.

Az Ukrajnának nyújtott támogatással kapcsolatos nyugati habozás Putyint segíti, figyelmeztetett Zelenszkij a Nausedával tartott sajtótájékoztatón.

- A litván kormány jóváhagyta az Ukrajnának nyújtandó 200 millió eurós hosszú távú katonai segélycsomagot.

- Ferenc pápa aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a nemzetközi figyelem elterelődik az Ukrajna elleni, közel két éve tartó orosz háborúról, és arra figyelmeztetett, hogy a konfliktus "elfelejtett" háborúvá válhat.

- Oroszország véletlenül bombázott egy orosz falut - közölte a brit védelmi minisztérium. A jelentésük szerint a "nem megfelelő kiképzés" és a "legénység fáradtsága" az orosz erők körében egyre több balesetet okoz.

- Az oroszok többsége (63%) továbbra is támogatja az Ukrajna elleni teljes körű háborút - derül ki a Chicagói Egyetem pártfüggetlen Nemzeti Közvélemény-kutató Központjának (Norc) közvélemény-kutatásából.

- Ukrajna mezőgazdasági termékexportja az alternatív fekete-tengeri folyosón keresztül elérte a 4,8 millió tonnát decemberben, ami meghaladta a korábbi, ENSZ által közvetített gabonaegyezmény keretében exportált maximális havi mennyiséget - közölték szerdán brókerek.