Háború: Rengeteg az ukrán halott, Zelenszkij megszólalt az új orosz rakétatámadásról

Hírek2023. okt. 7.Sz.A.

Ez történt a háború 591.napján

Egy tízéves kisfiú és a nagymamája is életét vesztette, és több mint 20 ember megsérült egy orosz rakétatámadás következtében Harkiv városában. A rakétatámadás egy lakóházat ért, Volodimir Zelenszkij a két Iszkander rakétával végrehajtott támadást az orosz terror újabb esetének minősítette.

Előző nap az orosz haderő Harkiv megyében Hroza falura csapott le, ahol 52-re emelkedett a támadásban elhunytak száma. A rakéta egy kávézóba és egy üzletbe csapódott be, ahol a támadás idején nagyon sokan tartózkodtak, illetve egy ukrán katona temetésére érkeztek.

Az orosz légierő Odesszában kikötői infrastruktúrát és gabonatárolókat támadt – ukrán források szerint.

Vlagyimir Putyin atomfegyverekkel kapcsolatos csütörtöki kijelentésére reagált a nemzetközi nukleáris atomfegyverek kísérletét betiltó CNTBTO (Comprehensive Nuclear Test Ban Treaty Orginization) főtitkára. Robert Floyd szerint nagyon szerencsétlen lenne, ha bármelyik aláíró fél is kilépne az egyezményből.

Moldova elnöke, Maia Sandu a Financial Times-nak nyilatkozva kifejtette: szerinte az orosz Wagner-csoport áll az ellene tervezett puccskísérlet mögött. Mint mondta, a Románia és Ukrajna között fekvő kis országba Oroszországból vesztegetési pénzek érkeznek a szavazók befolyásolására.

Az Európai Unió granadai csúcstalálkozóján Rishi Sunak brit kormányfő, Emmanuel Macron francia elnök és Olaf Scholz német kancellár is kiálltak Ukrajna támogatása mellett.

Svédország egy új katonai segélycsomagot ( lőszereket és alkatrészeket is) küld Ukrajnának 2,2 milliárd dollár értékben – jelentette be a svéd védelmi miniszter Pal Jonson.