Háború: az ukránok kifogynak a lőszerekből?

Hírek2023. okt. 5.Növekedés.hu

A nyugati szövetségesek egyre nehezebben tudják ellátni Ukrajnát kellő mennyiségű lőszerrel. Az USA Irántól lefoglalt töltényeket is küldött Kijevnek.

Ukrajna nyugati szövetségesei nemrég arra figyelmeztettek, hogy a gyártósoraik nehezen tudnak lépést tartani azzal a sebességgel, amellyel Ukrajna használja a lőszereket.

Az Egyesült Államok mindenesetre a héten nagyjából 1,1 millió, Irántól tavaly lefoglalt töltényt küldött Ukrajnába - közölte az amerikai hadsereg a BBC beszámolója szerint.

Bár a szám jelentős, ez a szövetségesek által Ukrajnába szállított több százmillió lőszernek csak a kis százalékát jelenti.

Az Egyesült Államok már több mint 200 millió lőszert és gránátot adott át Kijevnek. A most leszállított iráni lőszereket eredetileg az amerikai haditengerészeti erők foglalták le egy hajón még december 9-én - áll az Egyesült Államok Központi Parancsnokságának a közleményében.

Egy ukrán parlamenti képviselő, aki az Egyesült Államokkal való együttműködéssel foglalkozó bizottság társelnöke, azt mondta, hogy az átadás "ismét bizonyítja, hogy az USA erős szövetségesünk".

"Ezektől a lefoglalt fegyverektől és lőszerektől egyszerűen meg is szabadulhattak volna, de Washington megérti, mennyire fontos számunkra, hogy segítséget kapjunk" - mondta.

Rob Bauer admirális, a NATO Katonai Bizottságának vezetője szerint Európának fel kell gyorsítania a termelést, mivel a háború a 20. hónapjába lépett.

"Most fegyverrendszereket adunk át Ukrajnának, ami nagyszerű, és lőszert - de nem a teli raktárakból. Európában félig teli vagy alacsonyabb feltöltöttségű raktárakból kezdtünk el szállítani (Ukrajnának). Most már látható a hordó alja. Az iparnak sokkal nagyobb ütemben kell felpörgetnie a termelést. Nagy mennyiségekre van szükségünk" - mondta Bauer.