Háború: több mint nyolcezren vesztek oda egy ukrán városért

Hírek2024. feb. 9.Növekedés.hu

Ez történt az ukrán háború 715-dik napján:

- Még a háború elején a Mariupolért vívott brutális csata halálos áldozatainak száma legalább nyolcezerre rúgott – állapította meg a Human Rights Watch friss jelentése, amely rámutatott, hogy a harcok egyebek mellett elértek

két kórházat, egy civileknek menedéket nyújtó városi színháztermet, egy élelmiszerraktárat, egy segélyosztó helyet, egy szupermarketet valamint több menedékként szolgáló lakóépületet is.

A 224 oldalas elemzés egyik szerzője szerint Mariupol feldúlása volt a háború egyik legsötétebb fejezete.

- Volodimir Zelenszkij leváltotta Valerij Zaluzsnij ukrán katonai főparancsnokot - megköszönte neki a szolgálatot, de kijelentette, hogy a fegyveres erőkben "megújulásra" van szükség.

Zaluzsnij menesztése több mint egy hete nagy port kavart Ukrajnában és nemzetközi szinten, miután kiderült, hogy az elnök lemondásra kéri a főparancsnokot.

Zaluzsnij helyére Olekszandr Szirszkij vezérezredes kerül. Szirszkij vezette Kijev sikeres védelmét a háború elején, és neki tulajdonítják a 2022-es év folyamán a Harkiv környéki sikeres ellentámadás megtervezését és végrehajtását.

- Vitalij Barabas polgármester az állami médiának elmondta, hogy nagyszámú orosz erő "ostromolja" Avdijivkát, amelyet október közepe óta folyamatos orosz támadás ér, és amely az oroszok által megszállt Donyeck várostól mintegy 20 km-re keletre fekszik.

Dmytro Lykhovyy ukrán katonai szóvivő az országos televíziónak azt mondta, hogy az orosz és az ukrán erők a városon belül harcolnak.

- Donald Tusk lengyel miniszterelnök kritizálta az amerikai republikánusokat, amiért blokkolják az ukrán katonai segély elfogadását. Azt írta: "Ronald Reagan, aki millióknak segített visszaszerezni szabadságunkat és függetlenségünket, ma biztosan forog a sírjában. Szégyelljék magukat!"

- Ecuador azt fontolgatja, hogy a régi orosz katonai felszereléseit az USA-n keresztül átadja Ukrajnának. A tervek szerint Ecuador hat orosz katonai helikoptert, nagy hatótávolságú rakétavetőket és légvédelmi rendszereket küldene az Egyesült Államokba.

Cserébe Ecuador modern fegyvereket kap a drogbandák elleni küzdelemhez.

- Vlagyimir Putyin egy csütörtökön megjelent interjúban kijelentette, hogy Oroszország harcolni fog az érdekeiért, de az ukrajnai háborút nem akarják kiterjeszteni más országokra, például Lengyelországra vagy Lettországra.

- Ukrajna és Oroszország csütörtökön kicserélt egyenként 100 hadifoglyot. Volodimir Zelenszkij elmondta, hogy a legtöbb kicserélt katona Mariupol kikötővárost védte, amelyet Oroszország 2022-ben brutális harcok után foglalt el.

- Az amerikai pénzügyminisztérium szankciókat vezetett be három, az Egyesült Arab Emírségekben (EAE) székhellyel rendelkező és egy Libériában bejegyzett szervezet ellen, mert megsértették az orosz olaj árára vonatkozó korlátozást.

A pénzügyminisztérium azt is közölte, hogy lépéseket tett az Oroszországban bányászott gyémántok egy részénél a behozatal megtiltására.