Háború: Tömeges letartóztatások a katonai szolgálat megtagadása miatt Oroszországban, Grúziába menekülnek az oroszok

Hírek2022. szept. 25.Sz.A.

Több mint 700 katonai besorozásra kényszerített, de a szolgálatot megtagadó személyt tartóztattak le Oroszországban tegnap. Egy új törvény értelmében a katonai behívó megtagadása akár 10 év börtönnel is sújtható. Putyin elnök menesztette a katonai utánpótlásért felelős védelmi miniszter-helyettest. Az orosz-grúz határon hatalmas sorok alakultak ki, sokan menekülnek a behívó elől.

- Több mint 730 személyt letartóztattak az Oroszország-szerte zajló tüntetések során. Az országban már 32 városban tüntettek a kötelező katonai behívó ellen.Az orosz parlament által a hétel elfogadott törvény szerint a katonai szolgálatot megtagadók tíz évig tartó börtönbüntetést kockáztatnak - áll a hét hónapja tartó háború 214. napjának összefoglalójában.

- Miután Finnország is lezárta határait az Oroszországból menekülők elől, sokan Grúziába próbálnak átjutni, hogy elkerüljék a fronszolgálatot.

- Az orosz-grúz határon tegnap hosszú sorok alakultak ki, akár 20 órát kell várni az átkelésre - számol be a The Guardian.

- Vlagyimir Putyin elnök menesztette posztjáról Dimitrij Bulgakov védelmi miniszter-helyettest, aki a logisztikai utánpótlásért felelt. Helyére a mariupoli ostromot levezénylő Mihail Mizincev tábornokot nevezte ki.

- Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az ENSZ közgyűlésén, New Yorkban tartott beszédében úgy fogalmazott, hogy soha nem látott "hivatalos oroszellenesség" alakult ki a nyugati országokban. A beszéd után tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: az Ukrajnától elszakadni szándékozó megyék Moszkva teljes védelme alá kerülnének, amennyiben Oroszország annektálná a területeket. Az elszakadó megyéket akár nukleáris erővel is megvédené Moszkva.

- Zajlik az úgynevezett népszavazás az orosz haderő eltalt elfoglalt Luhanszk, Donyeck, Herszon és Zaporizzsja megyékben a függetlenség kihirdetéséről. A területekről tömegesen menekültek el az ukránok. A "népszavazás" eredményét kedden hozzák nyilvánosságra.

- A kínai külügyminiszter, Wang Li az ENSZ közgyűlésén hangsúlyozta, hogy az ukrajnai "válság" békés megoldására irányuló minden erőfeszítést támogatnak.

- Irán és Ukrajna között minimálisra csökkent a diplomáciai kapcsolat: Kijev megvonta Irán kijevi nagykövetének akkreditációját azt követően, hogy a perzsa állam katonai drónokat szállított Oroszországnak.

- Újabb rakétatámadások érték Zaporizzsja megyét, Kijev és Moszkva kölcsönösen egymást hibáztatja a támadásokért.

- Donyeck megyében is harcok zajlanak - jelentette be Pavlo Kirilenko, Donyeck megye ukrán vezetője. Egy, az orosz határ melletti települést is rakétákkal lőtt az orosz haderő. A támadásban öten megsérültek, két gyermek pedig az életét vesztette.

- Zaporizzsja és Herszon megyékben állítólag megkezdődött az orosz mozgósítás azok körében, akik lemondtak ukrán állampolgárságukról és már orosz útlevéllel rendelkeznek - az ukrán védelmi minisztérium bejelentése szerint.

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felszólította az orosz haderő által megszállt területeken élő ukránokat, hogy ne vegyék át az orosz katonai behívójukat, és próbáljanak Ukrajna által ellenőrzött területekre átjutni.

- A brit védelmi minisztérium szerint az orosz erők ukrajnai gátak ellen terveznek támadásokat, hogy vízzel árasszák el a katonai átkelési pontokat, és akadályozzák az utánpótlást.