Háború: újfajta fegyverrel álltak elő az ukránok

Hírek2023. jún. 21.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 482-dik napján:

- Natalija Szad, az Ukroboronprom ukrán állami hadiipari vállalat szóvivője arról számolt be, hogy sikeresen bevetettek egy ukrán gyártású, ezer kilométer hatótávolságú drónt.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolója szerint Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka egy fotót is posztolt a világhálón, amelyhez kisérő szövegként azt írta: "ezer kilométeres drónunk sikeres bevetése után".

- Oroszország az éjszaka folyamán katonai és infrastrukturális célpontokat támadott Ukrajna fővárosában, Kijevben és az ország más részein, köztük a frontvonaltól távol eső nyugati területeken - közölték ukrán tisztviselők.

- A Pentagon azt állítja, hogy az elmúlt két évben 6,2 milliárd dollárral túlbecsülte az Ukrajnának küldött fegyverek értékét.

- Az ukrán kick-box bajnok Makszim Bordusz meghalt az orosz erők elleni harcokban - derül ki egy háborúban elesett sportolókat listázó honlapról.

- Az Egyesült Államok szerint az orosz kőolajra alkalmazott ársapka működik, és reméli, hogy ezt a jövőben is betartják majd a nemzetközi szereplők - jelentette ki a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője.

- A brit kormány több milliárd dolláros pénzügyi csomagot állított össze az ukrán gazdaság stabilizálására. 

- Ukrajnát további gazdasági reformokra ösztönözte az amerikai külügyminiszter, amikor Londonban találkozott az ukrán külügyminiszterrel.

- Az orosz erők aláaknázták a zaporizzsjai atomerőmű hűtőrendszerét is, így fennáll a veszélye, hogy robbanás vagy baleset következzen be a nukleáris létesítményben - jelentette ki Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés főnöke.

- Az ukrán főváros, Kijev három kerületében áramkimaradást okozott kedd reggel az éjszakai orosz légicsapás - közölte a DTEK ukrán energiavállat. A közlemény szerint a vállalat négy nagyfeszültségű alállomásán működésbe lépett a vészleállító rendszer, emiatt Pogyil, Obolony és részben Trojescsina kerületek lakói áram nélkül maradtak.

- Az ukrán ellentámadás során visszafoglalt több településre sem költözhet vissza a civil lakosság egyelőre, és a hatóságok sem tudják egyelőre megközelíteni azokat, mert közvetlenül rajtuk keresztül húzódik a frontvonal.

Most katonai műveletek és stabilizációs intézkedések egyaránt zajlanak ezeken a településeken. A hadsereggel és a szolgálatokkal együtt humanitárius segítséget nyújtunk az ott maradt embereknek

- fűzte hozzá a kormányzó.

- Olekszandr Tarnavszkij, a délkelet-ukrajnai hadműveleti-stratégiai csoport parancsnoka közölte a Telegramon, hogy egy nap alatt több mint öt orosz századot számoltak fel az ukrán erők ebben a térségben, és 46 ellenséges haditechnikai eszközt semmisítettek vagy rongáltak meg.

- Az ukrán vezérkar legfrissebb, keddi összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége mintegy 1010-zel 221 460-ra nőtt, az ukrán csapatok az elmúlt nap során megsemmisítettek egyebek mellett egy orosz helikoptert, nyolc harckocsit és 23 tüzérségi rendszert.

- Megkapta a német gyártmányú Leopard harckocsik kilövéséért járó pénzjutalmat az első orosz katona - közölte kedden az orosz védelmi tárca.

- Négy ember életét vesztette, 12 pedig megsérült, miután tűz keletkezett és robbanás történt egy lőporgyárban a közép-oroszországi Kotovszk városában - közölték kedden a helyi hatóságok.

- Az ukrán hadvezetés amerikai és brit rakétákkal szándékozik csapást mérni orosz területekre, "köztük a Krímre", ami haladéktalan válaszlépésekhez vezet - jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter. "Értesüléseink szerint az ukrán fegyveres erők vezetése azt tervezi, hogy HIMARS és Storm Shadow rakétákkal mér csapásokat az Oroszországi Föderáció területére, köztük a Krímre" - mondta.