Háború: Ukrajna bekeményített - jókora csapást mértek az oroszokra

Hírek2024. feb. 15.D.J.

Ez történt az ukrán háború 721-dik napján:

- Az ukrán hadsereg közölte, hogy elsüllyesztett egy orosz hadihajót egy tengeri dróntámadásban. Az ukrán katonai hírszerzés szerdán videót tett közzé, amelyen az állításuk szerint több haditengerészeti drón látható, amint a Krím partjainál megközelítik a Cesar Kunikov Ropucha-osztályú nagy partraszálló hajót.

Volodimr Zelenszkij ukrán elnök méltatta a sikeres támadást, és kijelentette, hogy "lépésről lépésre megtisztítják a Fekete-tengert az orosz terrorista objektumoktól".

- Meg nem erősített hírek szerint az oroszországi Kurszkban egy olajraktárat robbantottak fel egy ukrán dróntámadásban. Videókon látható volt, hogy szerda este nagy tűz ütött ki a helyszínen.

- Ukrajna új katonai főparancsnoka figyelmeztetett, hogy a frontvonalon továbbra is "rendkívül nehéz" a helyzet. Az előléptetése óta első látogatásán a keleti fronton Olekszandr Szirszkij elmondta:

A műveleti környezet rendkívül összetett és stresszes. Az orosz megszállók továbbra is fokozzák erőfeszítéseiket, és létszámbeli fölényben vannak.

- Rusztem Umerov védelmi miniszterrel együtt Szirszkij meglátogatta az Avdijivka körül harcoló csapatokat, amelyet az ukrán hadsereg szerint 50 ezer orosz katona ostromol. "Mindent megteszünk, hogy megakadályozzuk az ellenséget abban, hogy mélyen benyomuljon a területünkre" - mondta Szirszkij.

- A keleti Selydove város kórházát ért orosz csapás megölt egy 38 éves terhes asszonyt, egy másik nőt és a kilencéves kisfiát - közölte az ukrán főügyész. Egy tucatnyian megsebesültek, köztük egy hat hónapos csecsemő.

- A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg sürgette a republikánusok által ellenőrzött amerikai képviselőházat, hogy fogadja el a "létfontosságú" katonai segélycsomagot Ukrajnának.

David Cameron brit külügyminiszter is arra kérte az amerikai törvényhozókat, hogy szavazzák meg a 95 milliárd dolláros biztonsági csomagot.

Az amerikai képviselőház republikánus elnöke, Mike Johnson kijelentette, hogy nem fogják "belesodorni" a külföldi segély elfogadásába. Az Associated Press beszámolója szerint Johnsonnak úgy tűnt,

nincs világos stratégiája arra vonatkozóan, hogy mi legyen a következő lépés, miután a szenátus kétpárti többsége megszavazta az Ukrajnát is segítő törvényjavaslatot.

- Az Egyesült Államok, az EU és partnerei a háború kétéves évfordulója előtt Brüsszelben tartott találkozón megvitatták az Oroszországgal szembeni szankciókat. A becslések szerint a szankciók eddig 400 milliárd dolláros kárt okoztak Oroszországnak.

"Sokan közülünk készen állnak arra, hogy meglehetősen erőteljes évfordulós csomagokat terjesszenek elő" - mondta egy magas rangú amerikai tisztviselő a Reutersnek.

- Az EU első alkalommal javasolja, hogy szankcionáljanak kínai vállalatokat azon legújabb intézkedések részeként, amelyek célja, hogy megszüntessék azokat a kiskapukat, amelyek lehetővé teszik, hogy Oroszország katonai technológiákhoz jusson harmadik országokon keresztül.