Háború: ukrán vereség keleten

Hírek2023. jún. 9.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 470-dik napján:

- Az ukrán fegyveres erők mintegy 1500 katonával és 150 páncélozott járművel megkísérelték áttörni az orosz fegyveres erők védelmét Zaporizzsja felé, de kudarcot vallottak - közölte Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter.

Sojgu szerint az ukrán 47. gépesített dandár közép-európai idő szerint hajnali fél egykor indította a támadást. Mint mondta, az orosz erők ezt időben észlelték, és megelőző csapást mértek a másik félre tüzérségi, légi és páncéltörő fegyverekkel, és mind a négy irányban megállították az ellenséget.

Alekszandr Romancsuk, a Zaporizzsjában harcoló orosz csapatok parancsnoka azt mondta, hogy a megsemmisített tankok között három német gyártmányú Leopard is volt.

- Ukrajna több millió tonna termést veszíthet el a kahovkai gátrobbantás következtében bekövetkezett áradások miatt az ország déli részén.

- Az orosz erők ágyútűz alá vették csütörtökön az árvíz sújtotta Herszon városát - közölte Olekszandr Prokugyin, a herszoni régió kormányzója. A tisztségviselő szavai szerint a megyeszékhely partmenti és központi részeit lövik az oroszok.

- Az ukrajnai Zaporizzsjai atomerőmű hűtését akadályozza, hogy megsemmisült az ukrajnai Kahovka gát. Az üzemet az összeomlás veszélye fenyegeti - közölte egy francia nukleáris biztonsági szervezet.

- Elérte az ötezret a Herszon régió elárasztott területeiről evakuált emberek száma - közölte Vlagyimir Szaldo, Herszon megye orosz ellenőrzés alatt álló részének megbízott kormányzója.

- Ukrajna képes több mint ezer kilométer hatótávolságú rakéták előállítására - jelentette ki Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter csütörtökön egy kijevi fórumon.

Hivatalosan is jóváhagytak egy rakétaprogramot Ukrajnában, amelyre már a költségvetésből el is különítenek forrásokat.

- Ukrajna jegyzéket intézett az Európai Unióhoz, amelyben sürgette a Roszatom orosz nukleáris energetikai konszern magyarországi atomreaktor-építési projektjének felülvizsgálatát - közölte Denisz Smihal ukrán miniszterelnök.

- Több mint tíz merényletkísérletet élt túl eddig Kirilo Budanov, az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatóságának vezetője - közölte Andrij Juszov, a hírszerzés szóvivője.

- Újabb szankciókat jelentett be Fehéroroszországgal szemben csütörtökön a brit kormány, azzal indokolva a lépést, hogy Minszk változatlanul segítséget nyújt Oroszország ukrajnai inváziójához.