Háború: veszélyben az ukránok hadi ellátása a Pentagon szerint

Hírek2023. okt. 10.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 593-dik napján:

- Az amerikai hadsereg szerint a Kongresszusnak gyorsan jóvá kell hagynia a további finanszírozást Kijevnek, hogy a Pentagon lőszergyártási és beszerzési tervei egyszerre tudják kielégíteni Izrael és Ukrajna igényeit. 

A nemrég elfogadott átmeneti büdzsében megjelent a republikánusok egyik fő követelése, vagyis az Ukrajnának szánt további támogatás nem szerepel benne. Arról külön törvényben szavaz a Képviselőház a közeljövőben. A Pentagon szerint viszont minél előbb dönteni kéne a kérdésben.

A Fehér Házban John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője hangsúlyozta: Amerika elég nagy ahhoz, hogy mind Izraelt, mind Ukrajnát támogatni tudja.

- Gyászoló családok megkezdték szeretteik temetését a kelet-ukrajnai Hroza faluban, ahol több mint 50 ember halt meg a múlt héten egy orosz rakétatámadás miatt.

- Zelenszkij leváltotta az ukrán területvédelmi erők parancsnokát. Egy hétfőn közzétett elnöki rendelet bejelentette Anatolij Barhylevics vezérőrnagy kinevezését a parancsnoki posztra.

- A Kreml Vlagyimir Putyin államfőnek ahhoz a kijelentéséhez igazodik, hogy Oroszországban még a "különleges hadművelet" feltételei között is meg kell tartani az elnök- és parlamenti választásokat - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak.

- Az izraeli-palesztin konfliktus súlyosbodása nem fogja csökkenteni Ukrajna uniós támogatását az Oroszországgal szembeni háborúban - jelentette ki Eric Mamer, az Európai Bizottság szóvivője hétfői brüsszeli sajtótájékoztatóján. "Semmilyen módon nem befolyásolja az EU által Ukrajnának nyújtott támogatást.

Ehhez nem férhet kétség" - szögezte le a szóvivő újságírói kérdésre válaszolva.

- Az ENSZ-nek is észre kell vennie végre, hogy Ukrajna támadja a zaporizzsjai atomerőművet, miután az ukrán katonai hírszerzés parancsnoka elismerte ezt - írta Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő hétfői Telegram-bejegyzésében. 

Zaharova arra reagált, hogy Kirilo Budanov, az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főcsoportfőnökségének a vezetője az ukrán NV hírportálnak nyilatkozva elmondta, hogy a parancsnoksága alatt álló alakulatok a tavalyi év augusztusa óta három sikertelen kísérletet tettek az orosz erők által megszállt zaporizzsjai nukleáris erőmű visszafoglalására.

- Az elmúlt 24 órában, az orosz hadsereg támadásai során két ukrán civil meghalt és 22 másik megsebesült Herszon megyében és a Donyecki területen - számolt be hétfőn az Ukrainska Pravda című ukrán lap a weboldalán.

- Az ukrán parlament hétfőn nyilvántartásba vette azt a törvénytervezetet, amely lehetővé tenné a Moszkvához kötődő ukrán ortodox egyház tevékenységének betiltását. Az egyházat Kijev azzal vádolja, hogy aláássa Ukrajna egységét és együttműködik Oroszországgal Moszkva 2022 februári teljes körű invázióját követően, amit az egyház tagad.