Háborús adóemelés jön Oroszországban

Hírek2024. márc. 11.F. P.

A társasági és a személyi jövedelem adót egyaránt megemelnék az oroszországi elnökválasztás után, hogy finanszírozni tudják az Ukrajna elleni háború hatalmas költségeit.

Oroszország 4000 milliárd rubel (44 milliárd dollár) értékű adóemelést terbez, miután az Ukrajna ellen háború egyre inkább túlterheli az orosz költségvetést. A Bloomberg szerint egyrészt a társasági adót emelnék 20-25 százalékra, másrészt a nagánszemélyek adóját 15-ről 20 százalékra azoknak, akiknek több mint 5 millió rubel a jövedelmük.

Putyin elnök nemrég, február 29-én jelezte, hogy újabb elnöki ciklusa során át akarja alakítani az adórendszert. A személyi jövedelemadó jelenleg évi 5 millió rubelig 13 százalék, fölötte 15 százalék. A tervek szerint a 15 százalékos határ lejönne 1 millió rubelre, 5 millió felett pedig 20 százalékos lenne az adószint. 

Az átlagfizetés 2023-ban éves szinten 885 ezer rubel volt, a háború a fizetések kényszerű emelkedéséhez vezetett, miután a hadsereg toborzása, a 2022-es mozgósítás és az országból elmenekülők nagy száma munkaerőhiányt teremtett, ami sok hiányszakmában 8-20 százalékos béremelést okozott. 

Az orosz kormány gyors ütemben éli fel tartalékait a háború költségei és a szankciók hatása miatt. Az állami alap, amelyet az olaj-, és gázexport bevételeiből töltöttek fel éveken át, tavaly év végére a felére csökkent a háború kezdete óta. Február végére már 1500 milliárd rubel lett a költségvetési hiány, miközben 1600 milliárdot terveztek egész évre.