Hatalmas veszteség lenne Románia számára

Hírek2020. feb. 11.Növekedés.hu

Az OMV is feladhatja a Neptun Deep projektet. Döntésük az offshore törvény esetleges módosításától függ.

Az OMV vezérigazgatója, Rainer Seele a közelmúltban nyilatkozott romániai leányvállalatuk, az az OMV Petrom 50 százalékos tulajdonában álló Neptun Deep tengeri gáz-kitermelési projekt helyzetéről. A vezérigazgató a romania-insider.com hírportál szerint kijelentette:

a munkálatok többek között azért szenvedhetnek újabb késedelmet, mert a másik 50 százalékos tulajdonos, az ExxonMobil meg akar szabadulni az üzlettől. Az eladási folyamat azonban kezdeti szakaszban van és eddig egyetlen új partner sem jelentkezett.

Az Exxon azért akar kiszállni a projekből, mert megváltozott annak szabályozása. Ilyen változást jelentett a román kormány egy 2018-ban született, de már visszavont sürgősségi, OUG 114/2018 számú rendelete, amely módosította az adókötelezettség mértékét, illetve az ugyanabban az évben alkotott új Offshore Törvény, amelynek korrekciója szintén napirenden van.

Azokkal a kétségekkel kapcsolatban, amelyek a jelenlegi román jogi környezettel és a Neptun Deep projektre gyakorolt hatásukkal hozhatók összefüggésbe, Rainer Seele kijelentette: a helyzet az OUG 114-es rendelet visszavonása révén „valamelyest javult” és a végső beruházási döntés az Offshore Törvény módosítását követő egy éven belül születhet meg.

Az OMV román leányvállalatának, az OMV Petrom-nak a vezérigazgatója, Christina Verchere határozottabb álláspontot fogalmazott meg. Először vetette fel annak lehetőségét, hogy ők is elállnak a projekttől.

Az Offshore Törvény módosítására van szükség. Amennyiben erre nem kerül sor, nem az lesz a kérdés, mikor valósul meg a projekt, hanem az, hogy egyáltalán megvalósul-e. Meghiúsulása pedig hatalmas veszteség lesz Románia számára

mondta Christina Verchere egy bukaresti sajtótájékoztatón, ahol beszámolt a vállalat 2019. évi pénzügyi eredményeiről.

Az OMV Petrom a közeljövőben 27 millió euróért kivásárolja tulajdonosi csoportjától az OMV Offshore Bulgaria vállalatot. A bolgár leány-cég 30 százalékos üzletrésszel rendelkezik a Bulgária fekete-tengeri vizein, a Neptun Deep térség mellett található Han Asparuh projektben.

Ez a felvásárlás része regionális terjeszkedési stratégiánknak és szerves összhangban áll fekete-tengeri portfóliónkkal

mondta az OMV Petrom képviselője.