Hét havi mélyponton az üzleti hangulat Németországban

Hírek2023. jún. 26.MTI

Júniusban a vártnál nagyobb mértékben, hét havi mélypontra romlott az üzleti hangulat Németországban a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének kimutatása alapján.

Az ifo gazdaságkutató intézet (ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) hétfőn publikált felmérése alapján júniusban az üzleti hangulatindex 88,4 pontra, hét havi mélypontra csökkent a májusi 91,5 pontról az elemzők körében végzett felmérések alapján várt 90,7 pont helyett.

Az ifo egyúttal kissé lejjebb igazította a májusi felmérés eredményét is, az eredeti 91,7 pontról 91,5 pontra.

Az index összetevői közül az aktuális helyzet és a kilátások megítélése egyaránt romlott az előző havihoz képest, bár az aktuális helyzet megítélése a vártnál kevésbé.

Eszerint a felmérésbe bevont gazdasági szereplők aktuális helyzetéről alkotott véleményét számszerűsítő mutató 93,7 pontra csökkent a májusi 94,8 pontról, de némileg jobb lett az elemzői felmérésekben kialakult 93,5 pontnál.

Hat hónapra előre vonatkozóan pedig 83,6 pontra értékelhetően alakult az üzleti kilátások megítélése a gazdasági szereplők körében, ami kedvezőtlenebb a májusi 88,3 pontnál és elmarad a várt 88,0 ponttól is.

Clemens Fuest, az ifo elnöke a felmérés eredményét kommentálva kiemelte, hogy elsősorban a feldolgozóiparban jelentkező nehézségek vetik vissza a németországi konjunktúra kilátásait. A hangulatindex a feldolgozóiparban romlott a legnagyobb mértékben, de volt némi hangulatromlás a szolgáltatóipari ágazatokban, a kereskedelemben és az építőiparban is.

Az ifo összesen mintegy 9 ezer gazdasági szereplőt von be minden gazdasági ágazat képviseletében havi rendszeres hangulati felmérésébe.