Németországban tovább lassult az infláció áprilisban

Hírek2023. máj. 10.MTI

Áprilisban folytatódott az infláció lassulása Németországban a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) szerdán ismertetett végleges adatai szerint.

A fogyasztói árak 7,2 százalékkal nőttek az egy évvel korábbihoz képest áprilisban, miután márciusban 7,4 százalék, februárban és januárban 8,7 százalék volt az infláció Németországban.

Az élelmiszerárak jóval átlag feletti mértékben, 17,2 százalékkal emelkedtek éves összevetésben, ami azonban így is jelentős lassulás a márciusi 22,3 százalékot követően. Az energiaárak 6,8 százalékos növekedése ugyan gyorsulás a márciusi 3,5 százalékos emelkedéshez viszonyítva, de továbbra is az általános inflációs ráta alatt maradt.

Az energiaárak nélkül számított inflációs ráta 7,2 százalék volt áprilisban, az energia- és élelmiszerárak nélküli úgynevezett maginfláció pedig 5,8 százalék.

Áprilisban 0,4 százalékkal emelkedtek az árak egy hónap alatt, a márciusi és februári egyaránt 0,8 százalék, illetve a januári 1 százalék után.

Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált (HICP) éves összevetésű árindex 7,6 százalék volt áprilisban a márciusi 7,8 százalék után. A havi harmonizált árindex 0,6 százalék lett a márciusi 1,1 százalékot követően.

Németországban az infláció tavaly éves átlagban 7,9 százalék volt, ami történelmi rekord, és több mint a duplája az egy évvel korábbi 3,1 százaléknak.