Így járult hozzá az infláció letöréséhez az árfigyelő

Hírek2023. okt. 10.Növekedés.hu

Amióta az online Árfigyelő rendszer működik megfeleződött az élelmiszer-infláció mértéke – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által ma közölt adatokból. Júniusban még közel 30 százalékkal kerültek többe az élelmiszerek az egy évvel korábbihoz képest, ez szeptemberre 15 százalékra esett. A július elseje óta mért mintegy 15 százalékpontos csökkenéshez a kormányzati intézkedések mellett a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által működtetett online Árfigyelő rendszer is jelentősen hozzájárult.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden közölte, hogy az augusztusban mért 16,4 százalékról szeptemberben 12,2 százalékra mérséklődött az infláció éves összevetésben. Az előző év adataihoz képest az élelmiszerek árának emelkedése 15,2 százalék volt szeptemberben, ami jelentős csökkenés az augusztusban mért 19,5 százalékhoz képest. Havi összevetésben az élelmiszerek 0,2 százalékkal olcsóbbak lettek szeptemberben az augusztusi adatokhoz képest.

A kedden közölt adatok arra is rávilágítanak, hogy az élelmiszereket érintő, éves összevetésben mért infláció hónapról-hónapra csökken. A 2022. decemberi 44,8 százalékos csúcshoz képest, 2023 júniusában 29,3 százalék, júliusban 23,1 százalék, augusztusban 19,5 százalék, szeptemberben pedig 15,2 százalék volt az élelmiszerárak emelkedésének mértéke az egy évvel korábbi értékekhez képest. A szeptemberben mért 4,3 százalékpontos csökkenéshez a Gazdasági Versenyhivatal által működtett, július elseje óta elérhető online Árfigyelő rendszer is jelentősen hozzájárult a KSH inflációs fogyasztói kosarának súlyait figyelembe véve. Az Árfigyelő hatékonyságát bizonyítja, hogy indulása óta a megfigyelt 62 termékkategóriából 56 termékkategóriában csökkentek az átlagárak, átlagosan 6,7 százalékkal.

Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke kedden, a Századvég által szervezett Vidék Konferencia 2023 rendezvényen rámutatott:

Az Árfigyelő megakadályozza, hogy a multik emeljék az árakat és nyerészkedjenek, illetve segít a családoknak, hogy pénzt és időt spóroljanak. 

Hozzátette:

Az Árfigyelő az árak csökkentésén és a fogyasztói tudatosság erősítésén keresztül egyszerre járul hozzá a fogyasztói jóléthez és élénkíti a piaci versenyt. Vagyis az Árfigyelő a nemzeti versenyhatóság két fontos célját is teljesíti.