Indulnak a bolti akciók, ma élesedett az árfigyelő

Hírek2023. júl. 1.Növekedés.hu

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) árfigyelő rendszere ma élesedett, nyomon lehet követni, milyen termékekre, hol és milyen mértékű akció van a boltokban.

Az árfigyelő rendszer létrehozásáról és működéséről szóló kormányrendelet alapján a Gazdasági Versenyhivatal célja a gazdasági hatékonyságot és a társadalmi felemelkedést szolgáló piaci verseny ösztönzése, a tilalmakba ütköző magatartások feltárásának elősegítése: a fogyasztók védelme érdekében a fogyasztóknak megvételre kínált egyes termékek napi áráról nyilvános árfigyelő rendszert működtet.

Az árfigyelő rendszerben az adott napon érvényes napi ár, korábbi ár és törzsvásárlói ár adatok érhetők el nyilvánosan, amely adatokat a kereskedőknek a megelőző nap végéig kell feltölteniük az árfigyelő rendszerbe.

Adatszolgáltatásra kötelezett az a kereskedő, amely a rendelet rendelkezései alapján kötelezetté válik, és az a kereskedő is, amely a Gazdasági Versenyhivatalnak címzett nyilatkozattal kifejezi csatlakozási szándékát, és a GVH azt jóváhagyja - írja  a hivatal.

Az árfigyelő rendszer elérhető a következő címen: arfigyelo.gvh.hu