Irán rakétacsapást mért Irakra

Hírek2024. jan. 16.F. P.

Sokasodnak a célzott rakétacsapások: most a legfélelmetesebb szereplő, Irán is beszállt a versenybe. Állítási szerint izraeli kémeket öltek meg, az iraki kurd hatóság szerint pedig kurd civileket és a kurd hírszerzés embereit.

Irán rakétátacsapásokat mért Irakban, azon belül is a kurd autonóm tartományban egy kurd hírszerzési központra. Először úgy indokolta a perzsa állam a lépést, hogy izraeli kémközpontra csaptak le, de úgy tűnik, valójában a kurdok voltak a cél. 

A The Guardian szerint Irán indoklását azzal egészítette ki, hogy ez válaszcsapás volt a múlt havi öngyilkos merényletekre az iráni Kerman városában, melyben több mint 80 ember halt meg, ugyanakkor a merényletet az Iszlám Állam vállalta magára.

Hogy miért épp a kurdokat támadta Irán, az egyelőre nem tiszta, de ezzel egyidőben Törökország is kurd célpontokat lőtt Irakban és Szíriában, ami nem valószínű, hogy véletlen egybeesés lenne.

Az iraki elnök elítélte, és Irak szuverenitása elleni támadásnak minősítette az iráni csapást, miközben eddig jó kapcsolat volt a síita többségű iraki kormány és Irán között. Az iraki regionális kurd kormányzat ugyancsak elítélte a támadást, hozzátéve, hogy az ő türelmük sem végtelen. A kurd hatóságok szerint egy kurd üzletember és családja vesztette életét, valamint a kurd hírszerzés tagjai.