Ismét találkozik Putyin és a kínai elnök

Hírek2023. szept. 20.MTI - Pogár Demeter Moszkva

Hivatalosan bejelentette pekingi meghívásának elfogadását Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor szerdán Szentpéterváron fogadta Vang Jit, a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága Politikai Hivatalának tagját és külügyminisztert.

"Természetesen örömmel fogadtam el a Kínai Népköztársaság elnökének meghívását, hogy idén októberben Kínába látogassak egy olyan rendezvény keretében, amelyen az elnök a nemzetközi védjeggyé vált Egy övezet, egy út elképzelését mozdítja elő" - mondta az orosz államfő.

Putyin hangsúlyozta, hogy ez teljes mértékben összhangban áll Oroszország és Kína érdekeivel, "integrálva" a nagy eurázsiai térség létrehozására vonatkozó orosz elképzeléseket is.

"Teljesen szinkronban cselekszünk" - tette hozzá.

Hangoztatta, hogy Oroszország és Kína egységes álláspontot képvisel a többpólusú világ kialakításának ügyében, ezt erősítette meg Hszi elnök legutóbbi, márciusi oroszországi látogatása. Méltatta a két ország közötti kereskedelmi forgalom növekedését, és - mint mondta - minden remény megvan rá, hogy idén meg fogja közelíteni a 200 milliárd dolláros értéket.

Vang, aki négynapos látogatáson tartózkodik Oroszországban, egyebek között azt emelte ki, hogy Moszkva és Peking az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjaként különleges felelősséget visel a világ helyzetéért a jelenlegi körülmények között, amikor felgyorsult az elmozdulás a multipolaritás irányába, és globalizációellenes tendencia figyelhető meg. Elmondta, hogy a korábban Nyikolaj Patrusevvel, az orosz biztonsági tanács titkárával és Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel folytatott megbeszélésein "számos fontos megállapodásra jutottak".

"Bárhogyan is változik a nemzetközi környezet, Kína kész az orosz féllel továbbra is erősíteni a kölcsönös bizalmat és az üzleti együttműködést, megerősíteni a koordinációt a nemzetközi színtéren, együtt védeni közös érdekeinket és előmozdítani a nemzetközi igazságosságot" - hangsúlyozta a külügyminiszter.

Vang tolmácsolta az orosz vezetőnek Hszi Csin-ping "őszinte üdvözletét és jókívánságait".