Izraeli konfliktus: pusztító bombázások Gázában - százával támadják a katonai célpontokat

Hírek2023. okt. 24.D.J./MTI

Ez történt az izraeli háború 17-dik napján:

- Izrael fokozta a Gázai övezet elleni bombázások intenzitását. Az elmúlt nap során több mint 320 célpontot támadott az enklávéban. "Az izraeli hadsereg a politikai döntéshozók parancsára vár a szárazföldi hadművelet megkezdéséhez" - közölte Daniel Hagari katonai szóvivő hétfőn. Elmondta: az izraeli hadsereg készen áll a harcra, a várakozás idején növeli harci készültségi szintjét, és elkészültek a haditervek a politikusok meghatározta célok megvalósítására.

Hozzátette, a háború tizenhetedik napján az izraeli hadsereg az iszlamista szervezetek több száz katonai célpontját támadta, miközben a Gázai övezetből is újabb hullámokban rakétákat indítottak az izraeli települések felé.

Hétfőn három hezbollahos osztagot számoltak fel, és lelőttek több a Gázai övezetből, illetve Libanon felől, a Földközi-tenger partvidéke felől behatoló drónt - jelentette Hagari.

A háború kezdete óta a libanoni síita Hezbollah milíciájának összesen húsz, Izrael ellen harcoló csoportját számolta fel az izraeli hadsereg.

- A Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet bejelentette két újabb női túsz szabadon engedését hétfő este - közölte az izraeli média. A Hamász bejelentette, hogy Katar és Egyiptom közvetítésével "humanitárius okokból" két további elrabolt személyt bocsátott szabadon.

A bejelentést Izraelben hivatalosan megerősítették. Az izraeli hatóságok hétfőig kétszázhuszonkét családot értesítettek arról, hogy a Hamász október 7-én végrehajtott terrortámadása során a Gázai övezetbe hurcolta szeretteiket.

- Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) közölte, hogy véleményük szerint a Hamász még mindig 222 túszt tart fogva Gázában.

- Washington azt tanácsolta Izraelnek, hogy halassza el a várható gázai szárazföldi inváziót, hogy időt nyerjen a Hamásznál lévő túszok szabadon bocsátásáról szóló tárgyalásokra, és több segélyt juttasson el a palesztin civileknek - jelentette a New York Times amerikai tisztviselőkre hivatkozva.

- John Kirby, a nemzetbiztonsági tanács stratégiai kommunikációs koordinátora szerint a Biden-kormányzat nem hiszi, hogy elérkezett az idő a gázai tűzszünetre.

- A Hamász vezette egészségügyi minisztérium közölte, hogy október 7. óta legalább 5087 palesztin, köztük 2055 gyermek halt meg izraeli csapásokban, és további 15 273 ember sebesült meg.

- Izraelből származó jelentések szerint a Hamász által fogva tartott mintegy 50 túsz szabadon bocsátása küszöbön állhat. Az I24 tel-avivi hírcsatorna arról számolt be, hogy "gázai források" szerint a Katar által közvetített "lehetséges megállapodás véglegesítése" folyamatban van

a kettős állampolgársággal rendelkező mintegy 50 elrabolt túsz szabadon bocsátása érdekében.

- Rishi Sunak brit miniszterelnök szerint a brit hírszerzési és fegyverszakértői vizsgálatok azt valószínűsítik, hogy Gázából Izrael felé indított rakéta csapódott az övezetben működő al-Ahli kórházba. A Gázát uraló Hamász iszlamista terrorcsoport hatóságai szerint a múlt keddi robbanás 471 ember halálát okozta a kórházban.

- Az európai uniós tagállamok alapvető konszenzusra jutottak arra vonatkozólag, hogy "humanitárius szünetet" kell elrendelni Gázában, hogy a segélyek eljuthassanak a palesztinok lakta övezetbe, a folyamatos katonai akciók kockázata nélkül - jelentette ki Josep Borrell kül-és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő hétfőn Luxembourgban.

- A nemzetközi közösségnek mindent meg kell tennie a közel-keleti konfliktus eszkalációjának elkerülése érdekében, a legfontosabb az,

hogy sikerüljön megakadályozni az államok közötti háború kitörését - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

- A Gázai övezetbe hurcolt amerikai túszokról és az övezet palesztin civiljeinek nyújtott humanitárius segélyekről egyeztetett Joe Biden amerikai elnök és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap esti telefon beszélgetésükön - jelentette az izraeli média hétfőn.

Joe Biden amerikai elnök vasárnap esti beszélgetésükön megköszönte Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek, hogy Izrael segítséget nyújtott két amerikai állampolgárságú túsz kiszabadításában a Hamásztól - derül ki a beszélgetés Fehér Ház által közzétett összefoglalójából.

- Támogatásukról biztosították Izraelt a Hamász elleni gázai háborúban, és a nemzetközi jog betartására szólítottak fel az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Németország, Franciaország, Olaszország és Kanada vezetői hétfői közös nyilatkozatukban.